Η ερώτηση της ημέρας: "Πρέπει να υποβάλλω το παιδί μου σε εξετάσεις χοληστερίνης;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: "Πρέπει να υποβάλλω το παιδί μου σε εξετάσεις χοληστερίνης;"

Υπό ΑΥΤΕΣ τις προϋποθέσεις! 

> ΠΑΙΔΙ ::
16 Φεβρουαρίου 2016

Η εξέταση της χοληστερόλης δεν ανήκει στο πλαίσιο των «κλασικών» παιδιατρικών εξετάσεων και δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους. Σήμερα, οι ειδικοί συνιστούν να μετράται η παιδική χοληστερόλη μόνο αν: 

1. Ο ένας ή και οι δύο γονείς έχει χοληστερόλη που ξεπερνά τα 240 mg.

2. Το παιδί έχει γονείς ή παππούδες που έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς έχει κάνει εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης by-pass. 

3. Το παιδί ή ο έφηβος καπνίζει, είναι παχύσαρκος, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ή ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Αν το παιδί σου συγκεντρώνει κάποιον ή κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, συζήτησέ το άμεσα με τον παιδιάτρό του, για να το υποβάλει σε εξετάσεις χοληστερόλης. Να θυμάσαι πως η φυσιολογική τιμή της για τα παιδιά είναι μικρότερη από 170 mg. Αν ξεπερνά τα 200 mg, τότε το παιδί έχει υπερχοληστερολαιμία. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!