Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, πώς γεννιούνται τα μωρά;". Τι απαντάμε;

ΑΥΤΑ! 


Μαρία Μυλωνά

Μπορεί μέχρι σήμερα να το είχες γλιτώσει, αλλά είναι σχεδόν αναπόφευκτο: Σχεδόν όλα τα παιδιά, και μάλιστα ήδη από την ηλικία των 3 ετών, αρχίζουν να κάνουν την "μαγική" ερώτηση: "Μαμά πώς γεννήθηκα;". 'Εφτασε και για σένα η μεγάλη στιγμή να απαντήσεις στο Νο1 ερώτημα που φέρνει σε αμηχανία τους περισσότερους γονείς παγκοσμίως;

Καταρχάς, οπλίσου με ψυχραιμία και προσπάθησε να αποτινάξεις την αμηχανία σου, καθώς θα γίνει αμέσως αντιληπτή από το παιδί, με αποτέλεσμα να του δώσεις το λάθος μήνυμα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να του απαντήσεις με απλοϊκές και κατανοητές εκφράσεις, τύπου: “Γεννήθηκες από μια θηκούλα στην κοιλίτσα μου, ειδικά φτιαγμένη ώστε να σε φιλοξενήσει μέχρι να μεγαλώσεις αρκετά”. Στο ερώτημα (που σίγουρα θα ακολουθήσει) “και πώς βρέθηκα στην κοιλίτσα σου;”, θα πρέπει να του μιλήσεις με όσο το δυνατόν πιο απλές φράσεις για τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αγαπιούνται ο μπαμπάς με τη μαμά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιείς κατανοητές λέξεις, οι οποίες συμβαδίζουν με την ηλικία, το γνωστικό, νοητικό και συναισθηματικό του επίπεδο. 

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστορίες προσαρμοσμένες στην προσωπικότητα αλλά και την αναπτυξιακή φάση του. Πάντως, καλό είναι να προμηθευτείς αντίστοιχα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που θα σε κατευθύνουν βήμα βήμα.  

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30