"Μαμά, πώς γεννιούνται τα μωρά;". Τι απαντάμε; - AllYou.gr

Search

"Μαμά, πώς γεννιούνται τα μωρά;". Τι απαντάμε;

ΑΥΤΑ! 

> ΠΑΙΔΙ ::
18 Φεβρουαρίου 2016

Μπορεί μέχρι σήμερα να το είχες γλιτώσει, αλλά είναι σχεδόν αναπόφευκτο: Σχεδόν όλα τα παιδιά, και μάλιστα ήδη από την ηλικία των 3 ετών, αρχίζουν να κάνουν την "μαγική" ερώτηση: "Μαμά πώς γεννήθηκα;". 'Εφτασε και για σένα η μεγάλη στιγμή να απαντήσεις στο Νο1 ερώτημα που φέρνει σε αμηχανία τους περισσότερους γονείς παγκοσμίως;

Καταρχάς, οπλίσου με ψυχραιμία και προσπάθησε να αποτινάξεις την αμηχανία σου, καθώς θα γίνει αμέσως αντιληπτή από το παιδί, με αποτέλεσμα να του δώσεις το λάθος μήνυμα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να του απαντήσεις με απλοϊκές και κατανοητές εκφράσεις, τύπου: “Γεννήθηκες από μια θηκούλα στην κοιλίτσα μου, ειδικά φτιαγμένη ώστε να σε φιλοξενήσει μέχρι να μεγαλώσεις αρκετά”. Στο ερώτημα (που σίγουρα θα ακολουθήσει) “και πώς βρέθηκα στην κοιλίτσα σου;”, θα πρέπει να του μιλήσεις με όσο το δυνατόν πιο απλές φράσεις για τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αγαπιούνται ο μπαμπάς με τη μαμά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιείς κατανοητές λέξεις, οι οποίες συμβαδίζουν με την ηλικία, το γνωστικό, νοητικό και συναισθηματικό του επίπεδο. 

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστορίες προσαρμοσμένες στην προσωπικότητα αλλά και την αναπτυξιακή φάση του. Πάντως, καλό είναι να προμηθευτείς αντίστοιχα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που θα σε κατευθύνουν βήμα βήμα.  

 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!