Η ερώτηση της ημέρας: "Πώς αντιμετωπίζονται τα παιδικά τικ;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: "Πώς αντιμετωπίζονται τα παιδικά τικ;"

Μανούλες, έχουμε την απάντηση! 

> ΠΑΙΔΙ ::
01 Μαρτίου 2016

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείς ότι το παιδί σου ανοιγοκλείνει πολύ έντονα το ένα ή και τα δύο μάτια του, τρώει τα νύχια του ή παίζει συνέχεια με τα μαλλιά του; Τα τικ στα παιδιά είναι αρκετά συχνά, εμφανίζονται περιοδικά και τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. 

Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοήσεις. Αντίθετα, φρόντισε να:  

... βρεις την πηγή του κακού: Προσπάθησε να ανακαλύψεις τις πιθανές αιτίες και να εντοπίσεις πότε το παιδί καταφεύγει σε αυτές τις ακούσιες συμπεριφορές. Συχνά το τικ προκαλείται από κάποια δυσάρεστη κατάσταση, π.χ. ένταση μέσα στην οικογένεια, η γέννηση ενός παιδιού, μια μετακόμιση, ένας θάνατος στην οικογένεια, κ.λπ... Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να βοηθήσεις το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίσει και να τα συνδέσει με αυτό που τα προκάλεσε.  

... μην το μαλώνεις: Επιπλήττοντάς το θα πετύχεις ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή θα επιβαρύνεις την κατάσταση, θα του προσθέσεις περισσότερο άγχος κι επομένως το τικ του θα εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα. Είναι απαραίτητο να καταλάβεις ότι τα τικ είναι "ακούσια", δηλαδή δεν γίνονται εσκεμμένα από το παιδί, μόνο και μόνο για να σε... εκνευρίσουν. 

... ζητήσεις βοήθεια: Αν διαπιστώσεις ότι το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 6 μήνες), καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν παιδονευρολόγο, ενώ μπορεί να χρειαστεί και η βοήθεια ενός ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου. Αρκετοί τύποι θεραπείας, όπως οι ψυχοκινητικές θεραπείες, η χαλάρωση, η ψυχοθεραπεία, η θεραπεία της συμπεριφοράς, μπορούν να το βοηθήσουν να αποβάλλει το άγχος του, να αποφορτιστεί και να κόψει την συνήθεια. 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

To τάισμα αλεσμένων με το κουτάλι, οδηγεί σε παχυσαρκία!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πρέπει να διαβάσει κάθε νέα μαμά.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό το κρεβάτι είναι μόνο για το κινητό σου

Εσύ έχεις ένα αναπαυτικό στρώμα να ξεκουραστείς τη νύχτα. Το κινητό σου;
ΠΑΙΔΙ

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη χαμηλή οστική πυκνότητα-μάζα στα παιδιά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι θα κρατήσεις φρέσκα τα κομμένα φρούτα

'Ενα απλό τρικ για να παρατείνεις τη ζωή των αγαπημένων φρούτων που έχεις ήδη κόψει!
FASHION NEWS
BEAUTY NEWS

Τα 10 καλύτερα hairstyles από το φαντασμαγορικό show της Victoria's Secret

Όταν ζηλέψαμε τα αψεγάδιαστα χτενίσματα που είχαν τα "αγγελάκια"...