Η ερώτηση της ημέρας: "Πώς αντιμετωπίζονται τα παιδικά τικ;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: "Πώς αντιμετωπίζονται τα παιδικά τικ;"

Μανούλες, έχουμε την απάντηση! 

> ΠΑΙΔΙ ::
01 Μαρτίου 2016

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείς ότι το παιδί σου ανοιγοκλείνει πολύ έντονα το ένα ή και τα δύο μάτια του, τρώει τα νύχια του ή παίζει συνέχεια με τα μαλλιά του; Τα τικ στα παιδιά είναι αρκετά συχνά, εμφανίζονται περιοδικά και τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. 

Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοήσεις. Αντίθετα, φρόντισε να:  

... βρεις την πηγή του κακού: Προσπάθησε να ανακαλύψεις τις πιθανές αιτίες και να εντοπίσεις πότε το παιδί καταφεύγει σε αυτές τις ακούσιες συμπεριφορές. Συχνά το τικ προκαλείται από κάποια δυσάρεστη κατάσταση, π.χ. ένταση μέσα στην οικογένεια, η γέννηση ενός παιδιού, μια μετακόμιση, ένας θάνατος στην οικογένεια, κ.λπ... Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να βοηθήσεις το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίσει και να τα συνδέσει με αυτό που τα προκάλεσε.  

... μην το μαλώνεις: Επιπλήττοντάς το θα πετύχεις ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή θα επιβαρύνεις την κατάσταση, θα του προσθέσεις περισσότερο άγχος κι επομένως το τικ του θα εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα. Είναι απαραίτητο να καταλάβεις ότι τα τικ είναι "ακούσια", δηλαδή δεν γίνονται εσκεμμένα από το παιδί, μόνο και μόνο για να σε... εκνευρίσουν. 

... ζητήσεις βοήθεια: Αν διαπιστώσεις ότι το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 6 μήνες), καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν παιδονευρολόγο, ενώ μπορεί να χρειαστεί και η βοήθεια ενός ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου. Αρκετοί τύποι θεραπείας, όπως οι ψυχοκινητικές θεραπείες, η χαλάρωση, η ψυχοθεραπεία, η θεραπεία της συμπεριφοράς, μπορούν να το βοηθήσουν να αποβάλλει το άγχος του, να αποφορτιστεί και να κόψει την συνήθεια. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!