Σεξουαλική κακοποίηση: ΕΤΣΙ θα προστατέψεις το παιδί σου - AllYou.gr

Search

Σεξουαλική κακοποίηση: ΕΤΣΙ θα προστατέψεις το παιδί σου

SOS! 

> ΠΑΙΔΙ ::
01 Μαρτίου 2016

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών, προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ δυστυχώς αυτό το ποσοστό ολοένα και αυξάνεται. Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το παιδί σου από τον κίνδυνο; Πάνω απ' όλα, θα πρέπει να είσαι ουσιαστικά παρούσα στη ζωή του. Από εκεί και πέρα, τα παρακάτω "μέτρα" θα σε βοηθήσουν!  

1. Ήδη από την ηλικία των 3 ετών, θα πρέπει να έχεις μάθει στο παιδί να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του, όπως και τη λειτουργία τους και να είναι σε θέση να τα ονοματίζει.

2. Φρόντισε να εξηγήσεις στο παιδί τους κινδύνους που το απειλούν και τους τρόπους προφύλαξης.

3. Δίδαξέ το από νωρίς να λέει «όχι» σε οποιονδήποτε προσπαθεί να το αγγίξει ενώ το ίδιο δεν το επιθυμεί, όπως και να αντιδρά σε κάθε συμπεριφορά που του προκαλεί ανασφάλεια ή το φοβίζει.

4. Ενθάρρυνέ το να σου εκμυστηρεύεται ό,τι του συμβαίνει ή το προβληματίζει.   

5. Εξήγησέ του γιατί δεν πρέπει να απομακρύνεται από το οπτικό πεδίο σου -όσο είναι μικρό, ενώ μεγαλώνοντας να μην πηγαίνει σε άγνωστα μέρη, να μην ακολουθεί ποτέ ξένους  και να μην πλησιάζει περισσότερο απ’ όσο πρέπει αυτοκίνητα που δε γνωρίζει.

6. Ζήτησέ του να σε ενημερώνει πάντα για το πού είναι και με ποιον.

7. Μην του επιτρέπεις να πλοηγείται στο διαδίκτυο χωρίς τη δική σου επίβλεψη ή εγκατέστησε εφαρμογές που ¨μπλοκάρουν" την πλοήγηση σε "επικίνδυνους" διαδικτυακούς τόπους. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!