Η ερώτηση της ημέρας: "Γιατί τα μωρά ηρεμούν όταν τα κουνάμε;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: "Γιατί τα μωρά ηρεμούν όταν τα κουνάμε;"

Νέα μελέτη σού λύνει την απορία! 

> ΠΑΙΔΙ ::
02 Μαρτίου 2016

Το έχεις δοκιμάσει πάμπολλες φορές και -εννοείται ότι- πιάνει: Κάθε φορά που το μωρό κλαίει ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, το παίρνεις στην αγκαλιά σου, το κουνάς ρυθμικά ή το πηγαίνεις (ενίοτε μεγάαααλες) βόλτες και -ως δια μαγείας- ηρεμεί. 

Αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό το μαγικό; Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Current Biology", έρχεται να μάς λύσει την απορία. 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη του Εγκεφάλου "RIKEN", στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν ότι πράγματι το ρυθμικό κούνημα λειτουργεί ως αντίδοτο στο κλάμα των μωρών, αφού αυτόματα σταματά την ανησυχία τους. 

Πού οφείλεται αυτό το παράδοξο; Στη μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, φάνηκε ότι το ρυθμικό κούνημα ρίχνει τους καρδιακούς τους παλμούς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, αυτό οφείλεται στην ακούσια ενεργοποίηση των μηχανισμών ανίχνευσης κίνησης του νευρικού συστήματος, οι οποίοι ελέγχονται από την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι, όταν έπιαναν τα μικρά από το σβέρκο κουνώντας τα ελαφρά και τα σήκωναν από το έδαφος, τότε εκείνα ηρεμούσαν. Αυτή η κίνηση είναι κάτι που γίνεται από τα περισσότερα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, προκειμένου να μεταφέρουν τα μωρά τους σε ασφαλή φωλιά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, "αυτή η ήρεμη και ακούσια αντίδραση των μικρών ποντικών είναι παρόμοια με εκείνη των μωρών"Ακολούθησε το allyou στο Instagram!