Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Έτσι θα βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να τρώει ΣΩΣΤΑ

Μαγειρεύουμε οικογενειακά, τρώμε υγιεινά!  


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με Πανελλαδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 9-12 ετών (μελέτη GRECO), φάνηκε ότι 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αναδεικνύοντας ως βασικά προβλήματα τη χαμηλή ποιότητα της διατροφής των παιδιών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την ανεπαρκή ικανότητα των γονιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα οικογενειακά γεύματα, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Ανταποκρινόμενο σε αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα, το UNCLE BEN’S®, ξεκίνησε μία σειρά από ενέργειες που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς σε θέματα καθημερινής διατροφής της οικογένειας και παράλληλα να φέρουν τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά με διασκεδαστικό τρόπο. Το πρόγραμμα Ben’s BeginnersΤΜ, που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου με πρέσβειρα τη Σίσσυ Χρηστίδου, προτρέπει τους γονείς να μαγειρέψουν μαζί με τα παιδιά και να ανακαλύψουν μαζί την αξία του σπιτικού φαγητού, χαρίζοντάς τους ένα πολύτιμο εφόδιο ζωής.

Ψάχνεις μερικούς εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους για να το... βάλεις στην κουζίνα; Ιδού: 

Αν το παιδί σου είναι κάτω των 3 ετών:

* Στρώσιμο του τραπεζιού. Το να φέρει τα μαχαιροπίρουνα είναι ένας εύκολος τρόπος για να συμμετέχει  στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού.

* Πλύσιμο λαχανικών. Όσο σε βοηθούν με το πλύσιμο, μίλησέ του για την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, χωρίς να το συνειδητοποιεί, έτσι συνηθίζει και το πλύσιμο των χεριών.

* Κόψιμο κορυφών από μυρωδικά. Ζητησέ του να κόψει τα φύλλα από ένα ματσάκι βασιλικό ή άλλα μυρωδικά.

* Ξέχασε για λίγο την τάξη. Η μαγειρική είναι και διασκέδαση. Κάποιες φορές, ο αλευροπόλεμος επιβάλλεται!

Αν το παιδί σου είναι από 3 έως 5 ετών:

* Χρησιμοποίησε κουπ-πατ και όχι μόνο για κουλουράκια. Κάνε το γεύμα διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας τα κουπ-πατ για το ψωμί ή ακόμα και για να δώσεις σχήμα στο ρύζι καθώς το σερβίρεις στο πιάτο.

* Πρόσθεσε υγρά συστατικά. Δοκίμασε πόσο σταθερά είναι τα χέρια το, ζητώντας του να προσθέσει τα υγρά συστατικά της συνταγής. Μοίρασε το περιεχόμενο μεγάλων συσκευασιών σε μικρότερα δοχεία, βοηθώντας το να τα σηκώσει πιο εύκολα.

* Ντύσου κατάλληλα για την περίσταση. Τα παιδιά λατρεύουν τις στολές και φυσικά, οι μικροί σεφ δεν αποτελούν εξαίρεση. Βάλε το παιδί στο ρόλο με μια μικρή ποδιά και ένα καπέλο σεφ.

* Χρίσε το επίσημο... γευσιγνώστη! Ζητησέ του να δοκιμάσει μία μικρή μπουκιά από όλα τα πιάτα του γεύματος. Άκουσε τα σχόλιά του και προσπάθησε να υιοθετήσεις τις προτάσεις του.

Αν το παιδί σου είναι από 6 έως 8 ετών:

* Κοπή μυρωδικών με ψαλίδια ασφαλείας. Στην αρχή του σχολικού έτους θυμήσου να αγοράσεις ένα ακόμα ψαλίδι ασφαλείας για την κουζίνα.

* Καθάρισμα πορτοκαλιών, βραστών αυγών ή λαχανικών.

* Δοκιμή σε όλα τα στάδια! Δώσ' του να δοκιμάσει κάθε φορά που προσθέτεις ένα συστατικό στο φαγητό. Έτσι θα το βοηθήσεις να καταλάβει πώς κάθε συστατικό επηρεάζει τη γεύση του φαγητού κάνοντάς το πιο νόστιμο!

* Κάνε τα μαθηματικά παιχνίδι. Άφησέ το να σε βοηθήσει στο ζύγισμα και το μέτρημα των υλικών της συνταγής, αλλά και στο ανακάτεμα των σωστών ποσοτήτων.

Αν το παιδί σου είναι από 9 ως 11 ετών:

* Οργάνωσε το γεύμα. Ζήτησέ του να οργανώσει το γεύμα. Βεβαιώσου ότι συμπεριέλαβε λαχανικά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

* Άνοιγμα κονσερβών και χρήση μικρών οικιακών συσκευών. Πάντα κάτω από την επίβλεψή σου, άφησέ το να χρησιμοποιήσει μικρές και απλές οικιακές συσκευές.

* Γαστρονομικές δοκιμές. Δοκίμασε συνταγές από όλο τον κόσμο και μίλησέ του για άλλους πολιτισμούς και γεωγραφία, ενώ παράλληλα έτσι θα εμπλουτίσεις  το γαστρονομικό του λεξιλόγιο.

* Κάντε μαζί τα ψώνια! Πάρ' το μαζί σου στο μανάβικο και διαλέξτε μαζί φρέσκα προϊόντα.

Αν το παιδί σου είναι άνω των 12 ετών:

* Ρύζι και λαχανικά στον ατμό. Άφησέ το να χρησιμοποιήσει τον ατμομάγειρα και να μαγειρέψει ρύζι και λαχανικά σε μια συσκευή.

* Μια συνταγή μόνο για εκείνο. Βρες κάτι απλό, π.χ. μία σαλάτα ή ένα συνοδευτικό, και άφησε το παιδί να το ετοιμάσει μόνο του, από την αρχή ως το τέλος.

* Καθάρισμα. Εκμεταλλεύσου δυο έξτρα χέρια βοήθειας. Αφήσέ το μέχρι και να σαπουνίσει τα πιάτα.

* Η ώρα της μαγειρικής του ανήκει. Άφησε το παιδί σου να αποφασίσει τι θα φτιάξετε μαζί, ακόμα και αν είναι πίτσα.

Μπες στο διαγωνισμό: Θέλεις να δώσεις ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στο παιδί για να μπει στην κουζίνα; Λάβε μέρος στο μεγάλο digital διαγωνισμό Ben's BeginnersΤΜ, ο οποίος έρχεται να επιβραβεύσει τους καλύτερους μικρούς chef αλλά και τους γονείς τους! Τι πρέπει να κάνεις; Αν έχεις παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τράβηξε ένα video ή μία φωτογραφία από την προετοιμασία ενός οικογενειακού γεύματος με ρύζι Uncle Ben's® και ανέβασέ το στο www.unclebens.gr. Το κοινό θα ψηφίσει τις συμμετοχές της προτίμησής του, για να αναδείξει τους 10 υποψήφιους που θα μπουν σε κλήρωση. Στο τέλος, ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει 3.000€ μετρητά, ενώ ο 2ος και ο 3ος από 1.000€. 

ben.jpg

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.