Η ερώτηση της ημέρας: "Η κόρη μου είναι 4 ετών. Πρέπει να την μάθω να βοηθάει στο σπίτι;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: κόρη μου είναι 4 ετών. Πρέπει να την μάθω να βοηθάει στο σπίτι;"

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! 

> ΠΑΙΔΙ ::
09 Μαρτίου 2016

 Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πώς το να συνεισφέρουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, δεν είναι μόνο θεμιτό αλλά και απαραίτητο για να... χτίσουν χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, τα μαθαίνει την έννοια της προσφοράς αλλά και την έννοια της ευθύνης. Ταυτόχρονα, τους μαθαίνει να είναι πιο ανεξάρτητα. Τι προτείνουν, λοιπόν, οι εδικοί; Βάλε το παιδί σου σε πρόγραμμα και μάλιστα από νωρίς!  

Από 3 ετών, λοιπόν, μπορεί να ξεκινήσει με μερικές εύκολες δουλειές, οι οποίες θα το... βάλουν στο νόημα. Για παράδειγμα, προέτρεψέ το να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να βάζει τα άπλυτα ρουχαλάκια του στο καλάθι ή να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού. Μεγαλώνοντας, μπορείς να αυξήσεις τα "καθήκοντά" του, για παράδειγμα, στην ηλικία των 5 ετών μπορείς να του αναθέσεις να να ταΐζει τον σκύλο ή να βοηθά στην προετοιμασία του φαγητού. Από 8 ετών, μπορεί να ασχοληθεί με ακόμα πιο "απαιτητικές" δουλειές, π.χ. το πλύσιμο των πιάτων ή το ξεσκόνισμα.  

Παρόλα αυτά, φρόντισε να μην το... φορτώνεις, ακόμα κι αν βλέπεις ότι τα καταφέρνει. Περιορίσου σε μία δουλειά κάθε φορά. 

Τι να προσέξεις: Απόφυγε να συνδέσεις τις δουλειές με το χαρτζιλίκι. Με λίγα λόγια, μην τάζεις στο παιδί χρήματα, π.χ. για να μαζέψει τα παιχνίδια του ή για να συγυρίσει το δωμάτιό του. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!