Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Διαβάζετε μαζί; 5 tips για να αποφύγετε τους... καυγάδες

Και να κάνετε τη μελέτη πιο αποδοτική! 


Μαρία Μυλωνά

Αρκετές οικογένειες επιλέγουν την εμπειρία ενός ειδικού όσον αφορά τη βοήθεια στη διδασκαλία των παιδιών τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γονείς που εργάζονται πολλές ώρες και αισθάνονται σωματικά και ψυχικά κουρασμένοι ώστε να τα καταφέρουν.

Υπάρχουν, όμως, και οι γονείς που αναλαμβάνουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν τις συνήθειες μελέτης των παιδιών και να τα εκπαιδεύσουν, ώστε να το κατορθώσουν αργότερα μόνα τους.

Διαβάστε ορισμένες συμβουλές για να καταφέρετε να τα βγάλετε εις πέρας χωρίς φωνές και τσακωμούς:

1. Διαμορφώστε το κατάλληλο περιβάλλον

Η προσοχή των παιδιών αποσπάται πολύ εύκολα, ειδικά όταν πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ύστερα από μια κουραστική μέρα στο σχολείο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, βρείτε έναν ήσυχο χώρο για μελέτη παρέα με το παιδί στο σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να είναι ένα δωμάτιο αποκλειστικά για μελέτη, όμως όποιον χώρο και να διαλέξετε, φροντίστε να κλείσετε την πόρτα πίσω σας. Έτσι, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει χωρίς περισπασμούς.

2. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Με τον όρο «ρουτίνα» εννοούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που βοηθά τα παιδιά να οργανώσουν την ημέρα τους. Το να γνωρίζουν τι έχουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να τους κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους. Το καλύτερο θα ήταν να αφήσετε το παιδί σας να ξεκουραστεί λιγάκι πριν ξεκινήσετε την από κοινού μελέτη. Ένα γρήγορο ντους και ένα υγιεινό σνακ θα του δώσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια.

3. Οργανώστε καθημερινές επαναλήψεις

Εκτός από τα μαθήματα της ημέρας, είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε σε συγκεκριμένες ακαδημαϊκές γνώσεις του παιδιού σας. Το ιδανικό είναι τα παιδιά μας να συμμορφώνονται όχι μόνο με τις απαιτήσεις του σχολείου, αλλά να αποκομίζουν πραγματικές γνώσεις. Δοκιμάστε να αφιερώσετε κάθε ημέρα της εβδομάδας για ένα διαφορετικό μάθημα π.χ. τη Δευτέρα μπορείτε να κάνετε επανάληψη στα μαθηματικά, την Τρίτη στην ιστορία, την Τετάρτη στη γλώσσα κ.λπ. Έτσι, το παιδί θα είναι προετοιμασμένο για όλα τα σημαντικά διαγωνίσματα στο τέλος κάθε τριμήνου.

4. Να είστε διασκεδαστικοί και δημιουργικοί

Οι εργασίες για το σχολείο μπορεί να είναι αρκετά βαρετές και κοινότυπες, ειδικά εάν η δασκάλα/ος του παιδιού δεν διαθέτει φαντασία. Αναλάβετε εσείς αυτό το κομμάτι, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον του παιδιού για μάθηση. Αν αρνείται να ασχοληθεί με τα μαθήματά του, βρείτε δημιουργικούς τρόπους, ώστε να διδάξετε το παιδί μέσω του παιχνιδιού. Μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει σίγουρα στην αναζήτησή σας.

5. Κάντε συχνά διαλείμματα

Η μελέτη είναι μια κουραστική διαδικασία τόσο για τον «δάσκαλο» όσο και για τον μαθητή. Όταν αισθάνεστε ότι έχετε κουραστεί, καλό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα των πέντε λεπτών και έπειτα να συνεχίσετε την από κοινού μελέτη, προκειμένου να αποφύγετε τη γκρίνια και τα κλάματα. Επιπλέον, τα διαλείμματα θα τους δώσουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους και να επικεντρωθούν εκ νέου στο διάβασμα.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.