Παραείναι ντροπαλό; 6 τρόποι να το... ξεκολλήσεις - AllYou.gr

Search

Παραείναι ντροπαλό; 6 τρόποι να το... ξεκολλήσεις

Υπάρχει σύστημα! 

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Μαρτίου 2016

Μην (του βάζεις) ταμπέλες: Αν επαναλαμβάνεις διαρκώς εκφράσεις τύπου "είναι πολύ ντροπαλό", αυτόματα ασκεί στο παιδί υπερβολική πίεση, καθώς θεωρεί ότι κάνει κάτι κακό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς "ηπιότερες" εκφράσεις, όπως "θέλει λίγο περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθεί".

Επιβρέβευσέ το! Κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι έκανε την υπέρβαση, μην παραλείπεις να το επιβραβεύσεις -με λόγια αλλά και με (μικρές) πράξεις. 

Δώσε το καλό παράδειγμα: Συνήθως τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Προσπάθησε εσύ πρώτη να είσαι "ανοιχτή" και θετική σε κάθε κοινωνική συναναστροφή σου με καινούργιους ανθρώπους. 

Αποκωδικοποίησε τη συμπεριφορά του: Προσπάθησε να εντοπίσεις τις αιτίες που το κάνουν ντροπαλό. Δώσε προσοχή στις αντιδράσεις του και εντόπισε τις καταστάσεις που τις επιδεινώνουν. Μ' αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να προσεγγίσεις το πρόβλημα και να συζητήσεις μαζί του τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. 

Απενοχοποίησέ το: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να του εξηγήσεις ότι η συστολή δεν είναι... θανάσιμο ελάττωμα, αλλά ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό, που συμβαίνει σε όλους μας όταν προκύπτουν νέα "δεδομένα" στην καθημερινότητά μας, π.χ.  όταν ξεκινάμε μια νέα τάξη ή όταν συναντάμε καινούργιους ανθρώπους.

Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού: Παρόλο που η συστολή είναι φυσιολογικό χαρακτηριστικό πολλών παιδιών, καλό είναι να απευθυνθείς σε ένα ειδικό θεραπευτή αν διαπιστώσεις ότι αυτή παρεμποδίζει τη φυσιολογική του ζωή (π.χ. το αποτρέπει από το κάνει φίλους ή του προκαλεί έντονες φοβίες).  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!