Η κόρη σου έβγαλε άφθες; ΕΤΣΙ θα την ανακουφίσεις από τον πόνο - AllYou.gr

Search

Η κόρη σου έβγαλε άφθες; ΕΤΣΙ θα την ανακουφίσεις από τον πόνο

3 "χρυσοί" κανόνες! 

> ΠΑΙΔΙ ::
18 Μαρτίου 2016
Συντάκτης : Μαρία Μυλωνά

Στην αφθώδη στοματίτιδα το παιδί παρουσιάζει έλκη (άφθες) στο στόμα, στην εσωτερική επιφάνεια από τα μάγουλα, τα χείλη, το λαιμό και τη γλώσσα, επισημαίνει ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής. Είναι πολύ συχνή πάθηση. Περίπου ένα στα πέντε παιδιά παθαίνει στοματίτιδα.

Πού οφείλεται η αφθώδης στοματίτιδα;

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Πολλοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιο παιδί αφθώδη στοματίτιδα. Μερικοί είναι οι πιο κάτω:

• έλλειψη βιταμίνης Β12, φιλικού οξέος

• σιδηροπενική αναιμία

• τροφικές αλλεργίες

• μειωμένο αμυντικό σύστημα

• στρες

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Μπορεί να παρουσιαστεί σαν μια μεγάλη πληγή (1-2 εκατοστά) ή πολλές μικρές πληγές. Στην αρχή εμφανίζεται σαν μια κόκκινη κηλίδα που πονά. Στη συνέχεια φουσκώνει και σπάει και μένει το έλκος που συνήθως έχει λευκό χρώμα με την περιφέρειά του να είναι κόκκινη. Τα άτομα με αφθώδη στοματίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, διογκωμένους αδένες στο λαιμό, ακόμα και υπνηλία. Ίσως το παιδί να μην μπορεί να καταπιεί καθόλου, οπότε θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Είναι μεταδοτική η αφθώδης στοματίτιδα;

Όχι, δεν είναι μεταδοτική. Μην την συγχέετε με τον απλό έρπητα των χειλιών που οφείλεται στον ομώνυμο ιό και είναι μεταδοτικός. Στην περίπτωση αυτή το παιδί έχει μικρές φυσαλίδες κυρίως στα χείλη και στην αρχή της μύτης. Εάν εσείς έχετε αφθώδη στοματίτιδα, τότε το παιδί σας έχει πιθανότητα 90% να παρουσιάσει και αυτό. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο βδομάδες. Ο πόνος όμως είναι έντονος τις πρώτες 3-4 μέρες.

Ποια είναι η θεραπεία της;

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την αφθώδη στοματίτιδα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν το πόνο. Ρωτήστε τον παιδίατρο για να σας συστήσει αυτό που κρίνει αυτός.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

• Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας αλμυρά φαγητά, φαγητά με μπαχαρικά ή ξινούς χυμούς (π.χ. πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και πονούν.

• Να χρησιμοποιεί μαλακές οδοντόβουρτσες.

• Να αποφεύγει τροφές στις οποίες μπορεί να είναι αλλεργικό.

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!