7 παραδείγματα που ΔΕΝ πρέπει να δίνεις στο παιδί σου - AllYou.gr

Search

7 παραδείγματα που ΔΕΝ πρέπει να δίνεις στο παιδί σου

Μανούλες, αυτά δεν τα κάνουμε! 

> ΠΑΙΔΙ ::
29 Μαρτίου 2016

Ως γονείς είστε πρότυπα. Τι παραδείγματα όμως δίνετε; Όλοι έχουμε τυφλά σημεία και ακόμα και καλοί γονείς μερικές φορές αγνοούν κάποια παραδείγματα που δίνουν στα παιδιά τους μέσω των λόγων και των πράξεών τους.

Ακολουθούν 7 επικίνδυνα παραδείγματα τα οποία πρέπει να σταματήσετε να δίνετε:

1. Δεν πειράζει αν δεν σέβονται το σώμα τους: Κακομεταχειρίζεστε το σώμα σας τρώγοντας πολύ ή κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες; Πίνετε πολύ αλκοόλ; Λέτε άσχημα πράγματα για την εμφάνισή σας όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη; Τα παιδιά σας μαθαίνουν πόσο να εκτιμούν το σώμα τους παρατηρώντας εσάς. Τι παράδειγμα θέλετε να δώσετε;

2. Οι σχέσεις με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες σχέσεις: Κοιμάστε με το έξυπνο κινητό σας κάτω από το μαξιλάρι σας; Διαβάζετε τα emails στο tablet σας όταν ο/η σύντροφός σας σάς λέει μια ιστορία κατά τη διάρκεια του δείπνου;Αν ναι, τότε μαθαίνετε στα παιδιά σας πως η στενή σχέση με μια οθόνη είναι πιο σημαντική από το να περνούν οι άνθρωποι ποιοτικό χρόνο μαζί.

3. Το επιδόρπιο είναι η ανταμοιβή επειδή ήταν «καλά παιδιά»: Έχετε πει ποτέ κάτι τέτοιο στο παιδί σας; «Αν είσαι καλό παιδί τώρα που θα πας στη γιαγιά, όταν γυρίσεις θα φας μπισκότα». Πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς δωροδοκούν τα παιδιά τους με φαγητό. Η προσφορά ενός κεράσματος ως αποτέλεσμα καλής συμπεριφοράς είναι δελεαστική. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να συνεργαστούν… τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα. Σαν παράδειγμα όμως είναι επικίνδυνο γιατί το αποτέλεσμά του μπορεί να είναι η ανθυγιεινή διατροφή, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κατά την ενηλικίωση.

4. Δεν πειράζει αν εξαπατήσουν… φτάνει να μην τα πιάσουν: Αν μαθαίνετε στα παιδιά σας πως το να εξαπατούν είναι καλό (εφ΄ όσον δεν τα πιάνουν) τους δίνετε ένα πολύ επιζήμιο παράδειγμα. Με αυτό τον τρόπο θα τους είναι πολύ εύκολο να αντιγράψουν σε ένα διαγώνισμα, να παραβούν το νόμο ή να είναι άπιστοι στον/στην σύντροφό τους. Κι όλα αυτά επειδή εσείς τα μάθατε πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις… εφ΄ όσον καλύπτουν τα ίχνη τους.

5. Δεν πειράζει να μην κρατούν το λόγο τους: Λέτε σε άλλους πως θα τους τηλεφωνήσετε και δεν το κάνετε; Λέτε ότι θα τελειώσετε μια εργασία σε κάποια συγκεκριμένη ώρα αλλά μετά αλλάζετε γνώμη;Όταν δεν κρατάτε το λόγο σας, μαθαίνετε στα παιδιά σας πως η προσωπική ακεραιότητα δεν σημαίνει και πολλά και πως η αξιοπιστία δεν έχει σημασία.

6. Οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό ατού: Αποφεύγετε το σεξ με τον/την σύντροφό σας ως «τιμωρία»; Ή αντίθετα, προσφέρετε μεγάλη στοργή μόλις κάνει κάτι που θέλετε;Τα παιδιά σας μπορεί να είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά θα πιάσουν το μήνυμα: οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τους ανθρώπους ώστε εκείνα να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

7. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων είναι σημαντικότερες από τις δικές τους: Αποφεύγετε να δείχνετε στους άλλους ποιοι είστε; Μένετε σιωπηλοί αντί να ζητάτε αυτό που πραγματικά θέλετε;Είναι φυσικό να θέλετε να είστε αρεστοί και αποδεκτοί. Όταν όμως δεν ακολουθείτε την καρδιά σας, στέλνετε το μήνυμα στα παιδιά σας πως αυτό που θέλετε δεν έχει σημασία.

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!