Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τσακώνονται για τα παιχνίδια τους; 3 λάθη που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Λύσε την παρεξήγηση εύκολα!


Μαρία Μυλωνά

Αν μεγαλώνεις 2 ή περισσότερα παιδιά, σίγουρα έχεις έρθει αντιμέτωπη με το παρακάτω σενάριο: εκεί που παίζουν ήσυχα, ξαφνικά ξεσπάει μεταξύ τους ένας... τρικούβερτος καυγάς για εκείνη την κούκλα ή το κομματάκι του Lego, που και τα δύο υποστηρίζουν πως "Είναι δικό μου! Δώσ' το μου τώρα!" -συνήθως, δε, με τη ... συνοδεία κλάματος ή και... μαλλιοτραβήγματος. 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η... παρεξήγηση; Δοκίμασε αυτά: 

1. Ζήτησε και από τα δύο να σου παραδώσουν το παιχνίδι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αρπάξεις από τα χέρια του ενός και να το παραδώσεις στο άλλο. Κι αυτό για δύο λόγους: Καταρχάς γιατί χρησιμοποιώντας βία θα τους δώσεις το κακό παράδειγμα και κατά δεύτερον γιατί έτσι ενδέχεται να δώσεις στα παιδιά το μήνυμα ότι το ένα "υπερτερεί" έναντι του άλλου. Καλό είναι, αφού σου το παραδώσουν, να φυλάξεις την... πηγή του κακού και να τους την ξαναδώσεις όταν τα πράγματα θα έχουν ηρεμήσει. 

2. Μην υποχρεώνεις το μεγαλύτερο να δίνει τα παιχνίδια του στο μικρότερο: Είναι συνηθισμένη περίπτωση το μικρότερο να θέλει να απασχοληθεί με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο που ασχολείται και το μεγαλύτερο (βλ. η δύναμη τη μίμησης). Παρόλα αυτά, δεν δίκαιο για το μεγαλύτερο παιδί να μοιραστεί το παιχνίδι του απλώς και μόνο επειδή αυτή είναι η επιθυμία του μικρότερου. 

3. ...ούτε και το αντίστροφο: Αντίστοιχα, μην πιέσεις το μικρότερο παιδί σου να παραδώσει το παιχνίδι στο μεγαλύτερο, απλά και μόνο γιατί είναι... μεγαλύτερο. Προτίμησε να τους διδάξεις την αληθινή έννοια της δικαιοσύνης, η οποία δεν στηρίζεται σε ηλικιακούς παράγοντες, αλλά σε αντικειμενικά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής