Έπιασες το παιδί σου να καπνίζει. Και τώρα, τι κάνουμε; - AllYou.gr

Search

Έπιασες το παιδί σου να καπνίζει. Και τώρα, τι κάνουμε;

Καταρχάς, μείνε ψύχραιμη!

> ΠΑΙΔΙ ::
21 Απριλίου 2016

Και στη συνέχεια... 

1. Μίλησε ανοιχτά μαζί του: Ερεύνησε τους λόγους που το ώθησαν σ' αυτή την πράξη. Αν καταλάβεις από που πηγάζει η... συνήθειά του, θα είναι πιο εύκολο να καταστρώσεις το σχέδιο αντιμετώπισής του προβλήματος.

2. Μη χρησιμοποιήσεις απειλές, τελεσίγραφα ή βία: Είναι πιο ωφέλιμο για τον έφηβο να νιώσει πως θέλεις να τον υποστηρίξεις και όχι να του επιβληθείς. 

3. Τόνισέ του τους κινδύνους: Εξήγησέ του στις αρνητικές πτυχές του καπνίσματος. Ρίξε το βάρος σου σε επιχειρήματα που αφορούν στο "τώρα" και όχι στο μέλλον, π.χ. "θα μειωθούν οι αντοχές σου στο ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάς". 

4. Θυμισέ του τις αρνητικές επιπτώσεις στην εξωτερική του εμφάνιση: Οι έφηβοι δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα τους, οπότε οποιαδήποτε αναφορά π.χ. στο κιτρίνισμα των δοντιών και των νυχιών καθώς και στην χλωμή όψη του προσώπου, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

5. Δώσ' του το καλό παράδειγμα: Ναι, αυτό που καταλαβαίνεις σημαίνει. Κόψε κι εσύ το κάπνισμα ή -τουλάχιστον- απόφυγε να καπνίζεις μέσα στο σπίτι, γιατί του δίνεις το κακό παράδειγμα. 

6. Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου ειδικού: Αν διαπιστώσεις πώς το κάπνισμα έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε συνήθεια, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε κατευθύνει σχετικά με τον τρόπο που μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να την... αποχωριστεί. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!