Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Έπιασες το παιδί σου να καπνίζει. Και τώρα, τι κάνουμε;

Καταρχάς, μείνε ψύχραιμη!


Μαρία Μυλωνά

Και στη συνέχεια... 

1. Μίλησε ανοιχτά μαζί του: Ερεύνησε τους λόγους που το ώθησαν σ' αυτή την πράξη. Αν καταλάβεις από που πηγάζει η... συνήθειά του, θα είναι πιο εύκολο να καταστρώσεις το σχέδιο αντιμετώπισής του προβλήματος.

2. Μη χρησιμοποιήσεις απειλές, τελεσίγραφα ή βία: Είναι πιο ωφέλιμο για τον έφηβο να νιώσει πως θέλεις να τον υποστηρίξεις και όχι να του επιβληθείς. 

3. Τόνισέ του τους κινδύνους: Εξήγησέ του στις αρνητικές πτυχές του καπνίσματος. Ρίξε το βάρος σου σε επιχειρήματα που αφορούν στο "τώρα" και όχι στο μέλλον, π.χ. "θα μειωθούν οι αντοχές σου στο ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάς". 

4. Θυμισέ του τις αρνητικές επιπτώσεις στην εξωτερική του εμφάνιση: Οι έφηβοι δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα τους, οπότε οποιαδήποτε αναφορά π.χ. στο κιτρίνισμα των δοντιών και των νυχιών καθώς και στην χλωμή όψη του προσώπου, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

5. Δώσ' του το καλό παράδειγμα: Ναι, αυτό που καταλαβαίνεις σημαίνει. Κόψε κι εσύ το κάπνισμα ή -τουλάχιστον- απόφυγε να καπνίζεις μέσα στο σπίτι, γιατί του δίνεις το κακό παράδειγμα. 

6. Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου ειδικού: Αν διαπιστώσεις πώς το κάπνισμα έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε συνήθεια, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε κατευθύνει σχετικά με τον τρόπο που μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να την... αποχωριστεί. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής