Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ζηλεύεις τις "τέλειες" οικογένειες των διαφημίσεων; ΕΤΣΙ θα την αποκτήσεις κι εσύ

Δεν είναι και τόσο δύσκολο! 


Μαρία Μυλωνά

Για πολλούς, η ιδανική οικογένεια είναι όπως απεικονίζεται συνήθως στις ταινίες. Ξέρετε, σε αυτές που τα αδέρφια τα βρίσκουν μια χαρά μεταξύ τους και ποτέ δε μαλώνουν. Και που πάντα βρίσκουν να κάνουν καμιά διαολιά, ή κάτι που να έχει πλάκα, και πάντα στο τέλος είναι όλα καλά. Μπορεί να βλέπεις μια οικογένεια και να λες “Είναι πολύ τυχεροί!”. Η αλήθεια είναι ότι η τύχη μικρό ρόλο παίζει. Μια υπέροχη οικογενειακή ζωή δεν τυχαίνει έτσι απλά. Μια υπέροχη οικογένεια, όπως κάθε υπέροχη σχέση, χρειάζεται προσπάθεια. Μια υπέροχη οικογένεια είναι πιο πιθανό να πετύχει αν συμμετέχουν όλοι, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι με τους ίδιους κανόνες.

Παρακάτω είναι κάποιες ιδέες για να βρείτε το δρόμο προς την ιδανική σας οικογένεια:

1. Ξεκίνα έχοντας το τέλος στο μυαλό σου. Κλείσε τα μάτια για ένα λεπτό και κάθισε έτσι, χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο. Σκέψου την ιδανική οικογένεια για σένα. Οπτικοποίησε την. Μόλις έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό σου, προσπάθησε να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι είναι αυτό που την κάνει την ιδανική οικογένεια;

Με ποιο τρόπο είναι διαφορετική από αυτή που έχεις τώρα;

Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η ιδανική κατάσταση;

Το να φτιάξεις την εικόνα στο μυαλό σου, βοηθά να φύγει αυτή η έγνοια που σου ‘ρχεται όταν σκέφτεσαι κάτι αφηρημένο, τύπου “θέλω μια ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια”. Τι σημαίνει για σένα “μια ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια”;Να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται.

2. Φρόντισε να τους συμπεριλάβεις όλους.

Αν ο σκοπός είναι να δημιουργήσεις την ιδανική οικογένεια, τότε φρόντισε να τους συμπεριλάβεις όλους. Είναι δεδομένο ότι τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να μην μπορούν να συνεισφέρουν και πολύ, αλλά και πάλι είναι σημαντικό να είναι εκεί γύρω, στο παιχνίδι. Σειρά έχει να απαντήσουν όλοι τις παραπάνω τρεις ερωτήσεις. Όταν είναι όλοι έτοιμοι, συγκρίνετε τις απαντήσεις σας.

Να είστε ανοιχτοί σε ότι προκύψει από τις απαντήσεις αυτές. Προσπαθήστε να μην κρίνετε, ούτε να περιφρονείτε τους υπόλοιπους. Αξιοποιήστε αυτό το χρόνο για την οικογένεια σας και ενθαρρύνετε τους όλους να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Να δείτε που θα μπορείτε να καταλάβετε όλο και περισσότερα για την οικογένεια σας και για το πώς λειτουργεί ο καθένας. Ποια κοινά σημεία παρατηρείτε; Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές;Συζητήστε τις και δείτε τι βγαίνει. Κάποιες φορές οι καλύτερες ιδέες δεν είναι καν οι δικές σας. Σοκαριστικό, το ξέρω!

3. Φτιάξτε ένα πλάνο

Συγκεντρώστε τις ιδέες σας και δείτε αν μπορείτε να φτιάξετε ένα ενιαίο πλάνο για την ιδανική οικογένεια. Οι συμβιβασμοί μπορεί να μην είναι κακοί, απλά προσωπικά, προτιμώ να βρίσκω μια λύση που τους ευχαριστεί όλους, κι ας παίρνει περισσότερο χρόνο. Κάντε μια λίστα από πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που θεωρείτε τελικά ιδανική οικογένεια.

Θα δημιουργήσετε μια πρωινή ιεροτελεστία;

Θα κάνετε προτεραιότητα σας να τρώτε όλοι μαζί κάθε βράδυ;

Θα αφιερώσετε μια μέρα από το Σαββατοκύριακο για να κάνετε κάτι όλοι μαζί;

Ότι κι αν είναι, ξεκινήστε σιγά σιγά, με κάτι μικρό. Να είστε όμως συνεπείς, και κάντε το έτσι που να ανυπομονείτε όλοι γι’ αυτό. Να υπάρχει ένας ενθουσιασμός!

4. Κάντε συχνές συναντήσεις

Άπαξ και βγάλετε ένα πλάνο και ξέρετε που πηγαίνετε σαν οικογένεια, κάντε συχνές συναντήσεις. Μια φορά την εβδομάδα στην αρχή μπορεί να είναι ιδανικό. Και όταν θα έχετε βρει κάπως το δρόμο σας, μπορεί να είναι μια φορά το μήνα. Κι από εκεί κι έπειτα, θα ξέρετε εσείς πότε θα χρειάζεται.

Πολλές φορές, κάτι που ακούγεται καλό στη θεωρία μπορεί να μην είναι πρακτικό για όλους, ή να μην έχει πλάκα, ή και να μην κρατά στο χρόνο. Για κάποιους μπορεί ένα ορισμένο ραντεβού κάθε Κυριακή για παράδειγμα να είναι μια χαρά. Για άλλους μπορεί να μην λειτουργεί, κι όταν έχουν καθορισμένο χρόνο να συζητήσουν σκέψεις και ανησυχίες, τελικά να μη συζητούν κάποια θέματα που βγαίνουν στη φόρα. Δείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα. Πειραματιστείτε.

5. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή

Μη φοβάστε να βάλετε λίγο έξτρα αλατοπίπερο μια στο τόσο. Κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξατε στην αρχή όλοι μαζί, μπορεί να είναι εποχιακές ή μπορεί και να τις βαρεθήκατε στην πορεία. Η αλλαγή συνήθως είναι καλό πράγμα. Απλά αν αποφασίσετε σαν οικογένεια να αλλάξετε λίγο τα πράγματα, σκεφτείτε να το κάνετε σε μια από τις οικογενειακές σας συναντήσεις, που είναι όλοι παρόντες και μπορούν να πουν τη γνώμη τους.

Η ζωή αλλάζει. Αλλάζουν και οι συνθήκες. Μην περιμένετε ότι ο ίδιος δρόμος που διαλέξατε στην αρχή, θα σας πάει μεμιάς μέχρι το τέλος. Θα χρειαστούν αλλαγές για να συνεχίσει η οικογένεια σας να είναι η ιδανική για εσάς.

Αυτή πάντως είναι η οικογένεια σας – φροντίστε να περάσετε καλά μαζί της. Δώστε της νέα ενδιαφέροντα κάθε τόσο. Μια φρεσκάδα τη χρειάζεται. Οι υπέροχες οικογένειες τις περισσότερες φορές δεν τυχαίνουν. Δημιουργούνται.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή