Γεννήθηκε λίγο βαρύτερο απ' όσο περίμενες; Ρίξ' τα στη... μητέρα σου - AllYou.gr

Search

Γεννήθηκε λίγο βαρύτερο απ' όσο περίμενες; Ρίξ' τα στη... μητέρα σου

Από εκείνη κληρονόμησε το extra βάρος!

> ΠΑΙΔΙ ::
19 Μαϊου 2016

Μόλις γέννησες και το νεογνό είναι λίγο πιο... παχουλό απ' όσο είχε προβλέψει ο γιατρός σου; Για όλα (ενδέχεται να) φταίει το γονίδιο PHLDA2, το οποίο όμως δεν το έχει κληρονομήσει ούτε από εσένα ούτε από τον σύντροφό σου. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού!

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε φυσιολογικές περιπτώσεις, το γονίδιο "φρενάρει" την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του. Όμως μια παραλλαγή, ειδικά όταν προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό!

Στα πλαίσια της μελέτης του, οι επιστήμονες μελέτησαν τη λειτουργία του γονιδίου PHLDA2 σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους και διαπίστωσαν πώς η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησής του και προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού. Μάλιστα, η παραλλαγή RS1 εντοπίστηκε περίπου στο 13% των δειγμάτων DNA, ενώ η πολύ πιο κοινή παραλλαγή RS2 -που αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του μωρού- υπάρχει στο 87%.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!