Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γεννήθηκε λίγο βαρύτερο απ' όσο περίμενες; Ρίξ' τα στη... μητέρα σου

Από εκείνη κληρονόμησε το extra βάρος!


Μαρία Μυλωνά

Μόλις γέννησες και το νεογνό είναι λίγο πιο... παχουλό απ' όσο είχε προβλέψει ο γιατρός σου; Για όλα (ενδέχεται να) φταίει το γονίδιο PHLDA2, το οποίο όμως δεν το έχει κληρονομήσει ούτε από εσένα ούτε από τον σύντροφό σου. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού!

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε φυσιολογικές περιπτώσεις, το γονίδιο "φρενάρει" την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του. Όμως μια παραλλαγή, ειδικά όταν προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό!

Στα πλαίσια της μελέτης του, οι επιστήμονες μελέτησαν τη λειτουργία του γονιδίου PHLDA2 σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους και διαπίστωσαν πώς η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησής του και προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού. Μάλιστα, η παραλλαγή RS1 εντοπίστηκε περίπου στο 13% των δειγμάτων DNA, ενώ η πολύ πιο κοινή παραλλαγή RS2 -που αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του μωρού- υπάρχει στο 87%.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga