Το μωρό σου μπορεί να μυρίσει... το φόβο σου - AllYou.gr

Search

Το μωρό σου μπορεί να μυρίσει... το φόβο σου

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Αυγούστου 2016

Αν είσαι ήδη μανούλα, έχεις ήδη καταλάβει το μοναδικό δέσιμο ανάμεσα σε σένα και το παιδί σου. Ένα δέσιμο που έχει -σχεδόν- εξωπραγματικές διαστάσεις, καθώς μπορείς να καταλάβεις ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς του συμβαίνει, χωρίς να χρειάζεται να σου το πει. Αυτό που ενδεχομένως να μην ξέρεις, είναι ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και από τη δική του πλευρά. Τι εννοούμε; Σύμφωνα με νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, τα μωρά μπορούν να... μυρίσουν τον φόβο της μητέρας τους, γεγονός μάλιστα που λειτουργεί... διδακτικά στη μετέπειτα ζωή τους. 

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι ειδικοί εξέτασαν μη-εγκύους αρουραίους σε μια δυσάρεστη ηλεκτροπληξία, κάθε φορά που μύριζαν τη μέντα. Όταν οι θηλυκοί αρουραίοι γέννησαν, οι ερευνητές εξέθεσαν και πάλι τις μητέρες αρουραίους στη μυρωδιά της μέντας, αυτή τη φορά με την παρουσία των νεογνών τους. Οι μητέρες εμφάνισαν τα σωματικά συμπτώματα του φόβου. Όταν τα νεογέννητα μεγάλωσαν, οι ερευνητές τα εξέθεσαν και πάλι στη μυρωδιά της μέντας. Αν και δεν είχαν πάθει ποτέ κάτι εκτιθέμενα σε αυτή τη μυρωδιά, τα επίπεδα των ορμονών του στρες αυξήθηκαν, δείχνοντας ότι βίωσαν φόβο.   

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως αμυγδαλή μαθαίνει στα νεογέννητα να υιοθετούν τους φόβους των μαμάδων τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αμυγδαλή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλώνΑκολούθησε το allyou στο Instagram!