Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Δεν μιλάει ακόμα; ΕΤΣΙ θα το βοηθήσεις να τα καταφέρει πιο γρήγορα

Με 8 εύκολους τρόπους! 


Μαρία Μυλωνά

Πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδάκια τους να αρχίσουν να μιλάνε πιο εύκολα ή να σχηματίζουν μικρές φράσεις. Κάποια παιδάκια δεν αναπτύσσουν την ομιλία τους, όπως θα ήταν αναμενόμενο, με βάση την ηλικία τους επειδή δεν έχουν ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν και όχι επειδή δεν μπορούν. Οι ειδικοί του Κέντρου Λογοθεραπείας για παιδιά και ενήλικες exelixilogou.gr αναλύουν κάποια έξυπνα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι λογοθεραπευτές μέσα στα πλαίσια της ονομαζόμενης «επικοινωνιακής πρόκλησης». Είναι απλά και έξυπνα κόλπα, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν άνετα όλοι οι γονείς στην καθημερινότητά τους με το παιδί και να τα εμπλουτίσουν και με δικές τους ιδέες.

1. Καθίστε μπροστά στο παιδί και αρχίστε να τρώτε κάποια αγαπημένη του λιχουδιά χωρίς να του προσφέρετε καθόλου

Μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί θέλει κι αυτό να φάει, προσπαθήστε να του διδάξετε έναν πιο λειτουργικό τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας μια χειρονομία, μια λέξη ή μια φράση. Για παράδειγμα, αν το παιδάκι πάει να αρπάξει την καραμέλα από τα χέρια σας, μπορείτε να του δείξετε το νεύμα που κάνετε για την καραμέλα και περιμένετε να δείτε αν θα σας μιμηθεί. Αν δεν σας μιμηθεί και εξακολουθεί να θέλει να αρπάξει την καραμέλα, πάρτε το χεράκι του και δείξτε του πώς κάνουμε το νεύμα για καραμέλα και μετά επιβραβεύστε το δίνοντάς του τη λιχουδιά.

2. Καθίστε μπροστά στο παιδί και αρχίστε να παίζετε με το αγαπημένο του παιχνίδι χωρίς να του το δώσετε να παίξει

Αν παίζετε για παράδειγμα με πλαστελίνη και θέλει και το μικρό σας να παίξει μαζί σας, μπορείτε να του δείξετε πώς κάνουμε τον ήχο «π» για να πει «παρακαλώ» ή «παίζω» ή πώς κάνουμε το νεύμα για να ζητήσουμε κάτι ή για να παίξουμε. Αν το παιδάκι σας μπορεί να πει μια λέξη, μπορείτε να στοχεύσετε να πει μια φράση δύο λέξεων, π.χ. «Παρακαλώ παίξω».

3. Δώστε στο παιδί μικρή ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια του γεύματος και περιμένετε μέχρι να ζητήσει κι άλλο

Αν χρειαστεί δείξτε του πώς κάνουμε το νεύμα, θέλοντας να πούμε «κι άλλο» ή πώς λέμε τη συλλαβή «κι» για να το μιμηθεί και να πει από μόνο του «κι άλλο».

4. Περιορίστε την πρόσβαση που έχει το παιδί σε διάφορα πράγματα, π.χ. γλυκά, παιχνίδια, τηλεόραση

Περιμένετε να ζητήσει με τον επιθυμητό τρόπο (νεύμα ή λέξη) αυτό που θέλει. Μπορείτε εναλλακτικά να τοποθετήσετε αυτά που επιθυμεί το παιδί στο οπτικό του πεδίο, αλλά σε σημείο που δεν μπορεί να τα φτάσει.

5. Παίξτε παιχνίδια εναλλαγής σειράς

Καθίστε κάτω στο πάτωμα και σπρώξτε τη μπάλα ο ένας στον άλλον ή τσουλήστε ένα αυτοκινητάκι μπρος πίσω. Όταν κάποια στιγμή θα έχετε εσείς την μπάλα, περιμένετε να σας κάνει νόημα ότι θέλει τη μπάλα ή να πει «μπα» ή «μπάλα» και μετά δώστε την. Αν δεν ξεκινήσει κάποια τέτοια κίνηση, δείξτε του εσείς πώς να κάνει το νόημα ή πώς παράγουμε τον ήχο «μπ» για να πούμε «μπάλα» και αφήστε το να σας μιμηθεί. Επιβραβεύστε το δίνοντάς του την μπάλα.

6. Κλείστε καλά το βάζο με τα μπισκότα ή το κουτί με τα τουβλάκια

Όταν το παιδί πάρει το βάζο ή το κουτί και δεν μπορεί να το ανοίξει, θα σας το δώσει για να το ανοίξετε εσείς. Περιμένετε να σας κάνει το νεύμα για «ανοίγω» ή «βοήθεια» ή να πει την αντίστοιχη λέξη.

7. Παίξτε με παιχνίδια αναπνοής

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφυρίχτρες ή παιδικούς ανεμόμυλους που είναι δύσκολο για το παιδί να παίξει μόνο του. Όταν θα προσπαθήσει και δεν θα μπορεί να το φυσήξει, περιμένετε μέχρι να κάνει το νεύμα για βοήθεια ή να σας πει τη λέξη «βοήθεια» ή «φυσάω».

8. Παίξτε με φούσκες και μετά κλείστε σφιχτά το πλαστικό

Περιμένετε μέχρι το παιδί να σας ζητήσει βοήθεια να το ανοίξετε για να κάνει κι αυτό φούσκες, είτε κάνοντας ένα νεύμα για βοήθεια, είτε λέγοντας τη λέξη «βοήθεια» ή «φούσκες». Αν δεν κάνει κάτι από αυτά, δείξτε του το νεύμα ή πώς παράγουμε τη λέξη και περιμένετε να σας μιμηθεί.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου