Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Είναι μόλις 9 ετών αλλά θέλει να... βαφτεί. Και τώρα, τι κάνουμε;

ΑΥΤΑ!


Μαρία Μυλωνά

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο οι εμπορικές εταιρίες δημιουργούν και προωθούν νέα προϊόντα που τυπικά αφορούν ενήλικες. Παιδικές ή εφηβικές τσάντες, αξεσουάρ μόδας όπως μαντίλια, μπιζού κλπ. είναι πλέον στα ράφια κάθε πολυκαταστήματος με παιδικά ρούχα και αναζητούν καταναλωτές. Μέσα σε όλα αυτά τα προϊόντα δεν λείπουν και τα καλλυντικά για μακιγιάζ όπως κραγιόν, σκιές για τα μάτια, make up κλπ.

Οι σύγχρονοι γονείς συχνά καλούνται να καθοδηγήσουν τα παιδιά, ώστε να μην στερούνται όλα αυτά τα αξεσουάρ και παράλληλα να μην χάσουν την παιδικότητα τους, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Πάντα τα κοριτσάκια από πολύ μικρή ηλικία, παρατηρούν τις μητέρες τους που βάφονται και φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Από την προσχολική ηλικία και καθώς μεγαλώνουν, προσπαθούν να τους μοιάσουν και να τις μιμηθούν. Συχνά θα τις δείτε να παίρνουν τα κραγιόν σας, να φοράνε τα τακούνια σας, να χρησιμοποιούν το ρουζ σας κλπ.

Αυτή η διαδικασία αφορά την ταύτιση του κοριτσιού με τη μητέρα και είναι σημαντικό να γίνεται για τη συναισθηματική ανάπτυξη του κοριτσιού. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το μικρό σας κοριτσάκι ζητά επίμονα να χρησιμοποιήσει κάποια από τα καλλυντικά για να πάει στο σχολείο της ή σε ένα παιδικό πάρτι που είναι προσκεκλημένη. Τότε είναι που οι γονείς αλλά κυρίως η μητέρα θα πρέπει να βάλουν όρια στο μικρό τους κοριτσάκι και να συζητήσουν μαζί του για το πότε ένα μικρό κορίτσι κάνει μακιγιάζ και πώς είναι το παιδικό-εφηβικό μακιγιάζ και γιατί δεν γίνεται καθημερινά αλλά μόνο σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις.

Ποια είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει να βάφεται η κόρη μας και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς;

• Η ηλικία που συνήθως τα κορίτσια αρχίζουν τους πειραματισμούς με το μακιγιάζ είναι περίπου 13-14 ετών.

• Όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία η κόρη μας, και ποτέ πριν από αυτήν, προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα, όσο αρνητικοί κι αν είμαστε, χωρίς έντονες αντιδράσεις εάν τη δούμε να πειραματίζεται με τα καλλυντικά που έχουμε στο σπίτι.

• Υπενθυμίζουμε συχνά στην κόρη μας ότι έχει όμορφο πρόσωπο και δεν χρειάζεται πολλά καλλυντικά, αλλά αν πάλι θέλει να τονίσει κάποιο από τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απλό λιπ γκλος ή κάτι διακριτικό.

• Επιμένουμε στην άποψη ότι για να βάλουμε μακιγιάζ θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος (εκδήλωση, πάρτι).

• Προσπαθήστε να την καθοδηγήσετε και να αγοράσετε μαζί κατάλληλα προϊόντα για την εφηβική ηλικία που είναι διακριτικά και λιγότερο έντονα.

• Αποφύγετε τα καλλυντικά από καταστήματα που πωλούν φτηνά προϊόντα, συνήθως είναι κακής ποιότητας ή αλλοιωμένα που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.

• Τέλος, είναι σωστό να μιλήσουμε στο παιδί μας για τη σημασία του καθαρισμού του προσώπου από το μακιγιάζ.

Συμβουλή ειδικού: Η παιδική και εφηβική ηλικία έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό το κάθε παιδί να μεγαλώσει, διατηρώντας την παιδικότητα του. Εμείς οι γονείς χρειάζεται να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν την κάθε περίοδο σύμφωνα με την ηλικία του και να μην τα μεγαλώσουμε πρόωρα.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέλλα Φυρογένη: Η ηλικία, o σύντροφος, η ζωή στο χωριό και οι κατάρες

Όσα δεν ξέρουμε για τη «Χάιδω» από τη Γη της Ελιάς

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

CELEBS

Ανδρομάχη: Το βιογραφικό, ο έρωτας με τον Λιβάνη & η Eurovision

Η τεράστια επιτυχία του remake «Παράλληλη Αγάπη»