Ένας ΕΠΙΠΛΕΟΝ λόγος για να το κόψεις μαχαίρι - AllYou.gr

Search

Ένας ΕΠΙΠΛΕΟΝ λόγος για να το κόψεις μαχαίρι

Βλάπτει σοβαρά (και) τις αρτηρίες του!

> ΠΑΙΔΙ ::
04 Ιουλίου 2016

Για τα πολλαπλά αρνητικά που έχει το παθητικό κάπνισμα έχεις ακούσει και διαβάσει πολλάκις. Ήρθε η στιγμή να συμπληρώσεις στην (μακρά) λίστα ένα ακόμα: Τα παιδιά 13 ετών που έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) στις αρτηρίες τους, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, η εν λόγο μελέτη δείχνει ότι η βλάβη στις αρτηρίες ξεκινά από την παιδική -κιόλας- ηλικία, ενώ μέχρι να φτάσει στην εφηβεία είναι ήδη πολλή μεγάλη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης στην ενήλικη ζωή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης (ένα υποπροϊόν της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα αφού κάποιος εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου) και το πάχος το πάχος των αρτηριών του αίματος. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα είχαν περισσότερη κοτινίνη στο αίμα τους ενώ οι αρτηρίες τους είναι -κατά μέσο όρο- 7 έως 8% παχύτερες από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης. 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!