Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Είναι "κολλημένο" με τη γιαγιά; Κάνε ΑΥΤΑ

...για να μην αισθάνεσαι "απόρριψη"! 


Μαρία Μυλωνά

Η γιαγιά και ο παππούς είναι τα πρώτα πρόσωπα που συνήθως συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού, μετά από τους γονείς. Συνεπώς, είναι πολύ λογικό να επηρεάζουν το παιδί σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των παππούδων.

Κάθε σχέση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Εάν οι γονείς έχουν επιλέξει οι παππούδες να κρατάνε τα παιδιά πολλές ώρες, είναι λογικό να ακολουθούν τους κανόνες των παππούδων. Αντίθετα, αν οι γονείς επιλέξουν να κρατήσουν μία ισορροπία στους ρόλους και είναι αυτοί που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ενώ οι παππούδες συμμετέχουν διακριτικά, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα στη συμπεριφορά των παιδιών. Σε καμία περίπτωση ένα παιδί κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πει ότι αγαπάει τους παππούδες περισσότερο ούτε να αντικαταστήσει τη σχέση. Συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι πιο υποχωρητικοί και υπομονετικοί στις κακές συνήθειες των παιδιών (π.χ. η γιαγιά με αφήνει να δω τηλεόραση, γλυκά). Για αυτό το λόγο τα παιδιά:

• Συγκρίνουν τους γονείς με τον παππού και τη γιαγιά.

• Τα παιδιά αντιλαμβάνονται υποσυνείδητα ότι οι μητέρες νιώθουν ευάλωτες στη σύγκριση με τη γιαγιά (η γιαγιά μαγειρεύει καλύτερα).

• Έτσι, πολύ συχνά τα παιδιά για να επιτύχουν αυτό που θέλουν, χρησιμοποιούν τη σύγκριση μέσα στην καθημερινότητα ώστε να χειριστούν συναισθηματικά τη μητέρα τους και να κάνουν το δικό τους (εσύ ποτέ δεν μου κάνεις τα χατίρια).

• Αυτή η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί, φτάνοντας το παιδί να πει ότι δεν είσαι καλή μαμά ή αγαπώ περισσότερο τη γιαγιά.

• Στο 90% των περιπτώσεων τέτοιες δηλώσεις των παιδιών αφορούν χειριστική συμπεριφορά, μόνο ένα παιδί που έχει σοβαρή παραμέληση μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της μάνας με άλλο πρόσωπο.

Μία μητέρα όταν δεχτεί τέτοια σχόλια από το παιδί της, π.χ. «δεν είσαι καλή μάνα», δεν πρέπει να πανικοβληθεί.

• Εξηγήστε στο παιδί ότι το αγαπάτε, αναλύστε τους λόγους για τους οποίους αρνείστε αυτό που σας ζητάει.

• Προσπαθήστε να εναρμονίσετε τους δικούς σας κανόνες με αυτούς που ακολουθεί κατά την απουσία σας.

• Εάν το παιδί σας κάποια στιγμή εκφράσει ένα παράπονο, όπως «η γιαγιά με αφήνει να το κάνω αυτό», ξεχωρίστε τον ρόλο σας.

• Μη προσπαθείτε να γίνετε «ελαστικοί» προκειμένου να κερδίσετε την εύνοια ή αδυναμία του παιδιού σας.

• Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν απόρριψη ή τύψεις για την αδυναμία του παιδιού τους στη γιαγιά.

• Η σχέση γιαγιάς-παιδιού δεν αντικαθιστά τη σχέση μάνας-παιδιού. Φροντίστε να τη συμπληρώνει.

• Αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας μαζί με την παρουσία της γιαγιάς αλλά και ξεχωριστά καθημερινά.

• Εξηγήστε στη γιαγιά ότι αν την προβληματίζει κάποια συμπεριφορά του παιδιού είναι προτιμότερο να τη συζητήσει απευθείας μαζί σας.

• Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως για κάθε παιδί είναι πολύ σημαντικά πρόσωπα ο παππούς και η γιαγιά, είναι απαραίτητα για την ισορροπημένη του εξέλιξη του, αρκεί ο καθένας να κρατήσει το ρόλο του.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.