Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: ΕΤΣΙ θα διδάξεις στο παιδί σου την διαφορετικότητα - AllYou.gr

Search

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: ΕΤΣΙ θα διδάξεις στο παιδί σου την διαφορετικότητα

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. 

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Ιουνίου 2016

1. Απόκλεισε από το λεξιλόγιό του απαξιωτικές εκφράσεις και ρατσιστικές λέξεις από την ώρα ακόμη που αρχίζει να μιλά: Εξίσου σημαντικό είναι να το αποθαρρύνεις να αναφέρεται σε άλλα άτομα εστιάζοντας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Φρόντισε να το ακούς προσεκτικά όταν εκφράζει σκέψεις για τους γύρω του. Οι απαντήσεις που θα του δώσεις θέτουν τα θεμέλια της «ανοχής» που θα έχει ως ενήλικας.

2. Δίδαξέ του τους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» ήδη από το 2ο-3ο έτος της ηλικίας του: Να χαιρετά τους γνωστούς και τους φίλους σου, να περιμένει τη σειρά του για να πάρει το λόγο, να λέει «ευχαριστώ», «συγγνώμη», «παρακαλώ», να σέβεται και να παραχωρεί τη θέση τους στους ηλικιωμένους και τους αρρώστους, να είναι διακριτικό. Όλα αυτά θα τα εφαρμόσει αν του περνάς και εσύ με τις πράξεις σου τα αντίστοιχα «μηνύματα»: Για παράδειγμα, αρνείσαι ευγενικά τις «υπηρεσίες» του Πακιστανού που επιμένει να καθαρίσει το τζάμι του αυτοκινήτου σου στο φανάρι, μιλάς με σεβασμό στην καθαρίστρια ή τον περιπτερά. 

3. Ενθάρρρυνέ το να απορρίπτει τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας: Το βλέμμα αποστροφής προς έναν ανάπηρο, ο αποκλεισμός του αλλοδαπού αγοριού από το παιχνίδι στο πάρκο, τα «πειράγματα» στο παχύσαρκο κορίτσι ή στην κοκκινομάλλα της τάξης. 

4. Συζήτησε ανοιχτά μαζί του τα στερεότυπα που προβάλλονται από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: Ο πραγματικός «κακός» δεν μπορεί να έχει πάντα ένα μάτι ή μια ουλή, ο «τρομοκράτης» δεν μπορεί να είναι πάντα Άραβας, ο ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι πάντα… εκκεντρικός και υστερικός! 

5. Μάθε του να συμπεριφέρεται στους «διαφορετικούς» ανθρώπους όπως σε όλους: Για να το πετύχεις, τόνισε ότι ούτε η λύπηση ούτε βέβαια η κοροϊδία επιτρέπουν να αναπτυχθούν σχέσεις βασισμένες στον αλληλοσεβασμό και την ισοτιμία. Αν παρατηρήσεις ότι «ξεσηκώνει» τα αγενή σχόλια άλλων παιδιών, αναλογίσου μήπως είναι υπερβολικά δειλό για να τα αντιμετωπίσει, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να ενταχθεί σε ένα φιλικό περίγυρο ή προσπαθεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον σου έστω και με την αρνητική συμπεριφορά του. 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

Μπορείς να στέκεσαι γυμνή μπροστά στο παιδί σου;

Τα “πρέπει” και “δεν πρέπει” σχετικά με το θέμα του γυμνού σώματος των γονιών.
ΜΟΔΑ

5 παπούτσια που πρέπει να κρύβεις κάτω από το γραφείο σου

Για τις απρογραμμάτιστες εξόδους μετά την δουλειά, τα παπούτσια αυτά θα αναβαθμίσουν την εμφάνισή σου!
BEAUTY TIPS

7 βήματα για να εφαρμόζεις τέλεια το foundation

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείς για να έχεις πάντα άψογο μακιγιάζ!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι 4 τροφές θα ακονίσουν το μυαλό σου

Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν τον πιο νόστιμο τρόπο να αποκτήσουμε κοφτερή σκέψη.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Να γιατί δεν πειράζει να έχεις τις μαύρες σου

Οι επιστήμονες μας δείχνουν την καλή πλευρά της θλίψης.
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τα κτίρια του Παρισιού φωνάζουν "φίλα με"

Ένα υπέροχο street project κλέβει τις εντυπώσεις στην πόλη του Φωτός.