Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: ΕΤΣΙ θα διδάξεις στο παιδί σου την διαφορετικότητα

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. 


Μαρία Μυλωνά

1. Απόκλεισε από το λεξιλόγιό του απαξιωτικές εκφράσεις και ρατσιστικές λέξεις από την ώρα ακόμη που αρχίζει να μιλά: Εξίσου σημαντικό είναι να το αποθαρρύνεις να αναφέρεται σε άλλα άτομα εστιάζοντας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Φρόντισε να το ακούς προσεκτικά όταν εκφράζει σκέψεις για τους γύρω του. Οι απαντήσεις που θα του δώσεις θέτουν τα θεμέλια της «ανοχής» που θα έχει ως ενήλικας.

2. Δίδαξέ του τους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» ήδη από το 2ο-3ο έτος της ηλικίας του: Να χαιρετά τους γνωστούς και τους φίλους σου, να περιμένει τη σειρά του για να πάρει το λόγο, να λέει «ευχαριστώ», «συγγνώμη», «παρακαλώ», να σέβεται και να παραχωρεί τη θέση τους στους ηλικιωμένους και τους αρρώστους, να είναι διακριτικό. Όλα αυτά θα τα εφαρμόσει αν του περνάς και εσύ με τις πράξεις σου τα αντίστοιχα «μηνύματα»: Για παράδειγμα, αρνείσαι ευγενικά τις «υπηρεσίες» του Πακιστανού που επιμένει να καθαρίσει το τζάμι του αυτοκινήτου σου στο φανάρι, μιλάς με σεβασμό στην καθαρίστρια ή τον περιπτερά. 

3. Ενθάρρρυνέ το να απορρίπτει τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας: Το βλέμμα αποστροφής προς έναν ανάπηρο, ο αποκλεισμός του αλλοδαπού αγοριού από το παιχνίδι στο πάρκο, τα «πειράγματα» στο παχύσαρκο κορίτσι ή στην κοκκινομάλλα της τάξης. 

4. Συζήτησε ανοιχτά μαζί του τα στερεότυπα που προβάλλονται από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: Ο πραγματικός «κακός» δεν μπορεί να έχει πάντα ένα μάτι ή μια ουλή, ο «τρομοκράτης» δεν μπορεί να είναι πάντα Άραβας, ο ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι πάντα… εκκεντρικός και υστερικός! 

5. Μάθε του να συμπεριφέρεται στους «διαφορετικούς» ανθρώπους όπως σε όλους: Για να το πετύχεις, τόνισε ότι ούτε η λύπηση ούτε βέβαια η κοροϊδία επιτρέπουν να αναπτυχθούν σχέσεις βασισμένες στον αλληλοσεβασμό και την ισοτιμία. Αν παρατηρήσεις ότι «ξεσηκώνει» τα αγενή σχόλια άλλων παιδιών, αναλογίσου μήπως είναι υπερβολικά δειλό για να τα αντιμετωπίσει, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να ενταχθεί σε ένα φιλικό περίγυρο ή προσπαθεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον σου έστω και με την αρνητική συμπεριφορά του. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας