Το παιδί σου δεν σταματάει να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα. Να ανησυχήσεις; - AllYou.gr

Search

Το παιδί σου δεν σταματάει να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα. Να ανησυχήσεις;

Τι απαντούν οι ειδικοί; 

> ΠΑΙΔΙ ::
23 Ιουνίου 2016

«Ο γιος μου σχεδόν 3 ετών σήμερα, έμαθε να πηγαίνει στην τουαλέτα και να κρατιέται μέχρι να πάει. Φοράει πάνα κάθε νύχτα. Το πρόβλημα είναι ότι πειράζει όλη μέρα τα γεννητικά του όργανα. Πώς πρέπει να σταματήσει να το κάνει;»

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το παιδί σας κατέκτησε τον έλεγχο της κύστης του μέσα στα αναπτυξιακά φυσιολογικά πλαίσια και χρειάζεται να συνεχίσετε να το επιβραβεύετε για αυτή τη συμπεριφορά του.

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, αγγίζοντας συνήθως τα γεννητικά τους όργανα. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδάκι 2,5-3 ετών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μη θυμώσετε στο παιδί, να το επιπλήξετε ή να το τιμωρήσετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει το αίσθημα του φόβου και της ενοχής. Παράλληλα όμως συστήνεται να μην γελάτε ή να δίνετε προσοχή κάθε φορά που το παιδί εκδηλώνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, γιατί αυτό λειτουργεί θετικά προς την αύξηση της συχνότητας της συμπεριφοράς.

Παρόλα αυτά, ως γονέας είναι καλό να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν αγγίζουμε τα γεννητικά μας όργανα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλο κόσμο και να προσπαθήσετε να αποσπάτε την προσοχή του με κάτι άλλο. Αν έπειτα από τις επεξηγήσεις σας και αφού δώσετε στο παιδί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, (τουλάχιστον 6 μήνες) συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά, τότε θα είναι καλό να συνεργαστείτε με έναν ειδικό προκειμένου να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα συμπεριφορικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει στην ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς.

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!