Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί σου δεν σταματάει να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα. Να ανησυχήσεις;

Τι απαντούν οι ειδικοί; 


Μαρία Μυλωνά

«Ο γιος μου σχεδόν 3 ετών σήμερα, έμαθε να πηγαίνει στην τουαλέτα και να κρατιέται μέχρι να πάει. Φοράει πάνα κάθε νύχτα. Το πρόβλημα είναι ότι πειράζει όλη μέρα τα γεννητικά του όργανα. Πώς πρέπει να σταματήσει να το κάνει;»

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το παιδί σας κατέκτησε τον έλεγχο της κύστης του μέσα στα αναπτυξιακά φυσιολογικά πλαίσια και χρειάζεται να συνεχίσετε να το επιβραβεύετε για αυτή τη συμπεριφορά του.

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, αγγίζοντας συνήθως τα γεννητικά τους όργανα. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδάκι 2,5-3 ετών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μη θυμώσετε στο παιδί, να το επιπλήξετε ή να το τιμωρήσετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει το αίσθημα του φόβου και της ενοχής. Παράλληλα όμως συστήνεται να μην γελάτε ή να δίνετε προσοχή κάθε φορά που το παιδί εκδηλώνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, γιατί αυτό λειτουργεί θετικά προς την αύξηση της συχνότητας της συμπεριφοράς.

Παρόλα αυτά, ως γονέας είναι καλό να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν αγγίζουμε τα γεννητικά μας όργανα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλο κόσμο και να προσπαθήσετε να αποσπάτε την προσοχή του με κάτι άλλο. Αν έπειτα από τις επεξηγήσεις σας και αφού δώσετε στο παιδί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, (τουλάχιστον 6 μήνες) συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά, τότε θα είναι καλό να συνεργαστείτε με έναν ειδικό προκειμένου να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα συμπεριφορικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει στην ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30