Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΤΕΛΟΣ στα πεταχτά αυτιά

Όσα πρέπει να ξέρεις για την ωτοπλαστική. Ναι, ΚΑΙ στα παιδιά! 


Μαρία Μυλωνά

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν αρκετά σκληρά κι αυτό διότι λένε ακριβώς αυτό που βλέπουν και σκέπτονται. Η ωτοπλαστική σε παιδιά με αφεστώτα ώτα, δηλαδή «πεταχτά αυτάκια» μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή τους ψυχολογία, αφού η συγκεκριμένη δυσμορφία συχνά προκαλεί περιπαικτικά σχόλια από τα άλλα παιδιά, τραυματίζοντας την παιδική ψυχή. Ρωτήσαμε τον πλαστικό χειρουργό Χρήστο Μεγαπάνο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αφεστώτα ώτα με την πλαστική χειρουργική.

Αφεστώτα ώτα

Τα πεταχτά αυτιά είναι συνήθως αποτέλεσμα κληρονομικότητας. Η ωτοπλαστική είναι μία απλή, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα αποτελεσματική επέμβαση που επαναφέρει τα αυτιά στη φυσιολογική ανατομική τους θέση. Η διόρθωση πραγματοποιείται έως την ηλικία των 5 με 6 ετών για δύο λόγους. Πρώτα γιατί σε αυτή την ηλικία ολοκληρώνεται η ανάπτυξη και δεύτερον γιατί επιθυμούμε να προλάβουμε την έναρξη του σχολείου.

Οι περιπτώσεις δυσμορφίας είναι τρεις:

• Υποπλασία, δηλαδή έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού (άνω μέρος)

• Υποτροφία της κόγχης (στη μέση)

• Και προπέτεια του λοβού (στο κάτω μέρος)

Οι περιπτώσεις ποικίλουν και υπάρχουν και συνδυασμοί των παραπάνω.

Ωτοπλαστική

Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του αυτιού ώστε να μην είναι εμφανής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τοποθέτηση μόνιμων ραμμάτων και αναδίπλωση του χόνδρου ώστε να δημιουργηθεί μία φυσική πτυχή, το λεγόμενο «τσάκισμα» του αυτιού, είτε στο άνω είτε στο μεσαίο μέρος των ώτων. Στην επέμβαση δεν αφαιρούνται τμήματα του χόνδρου. Στην περίπτωση που ο λοβός εξέχει έντονα, μπορεί να αφαιρεθεί τμήμα του δέρματος για να σχηματιστεί σωστά ο νέος, αρμονικός λοβός. Η επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι εξαιρετικά ασφαλής. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ώστε το παιδί να μην στρεσαριστεί με τη διαδικασία και για να εξασφαλιστεί η απουσία πόνου.

Μετά την ωτοπλαστική

Μετά την επέμβαση χρειάζεται λίγη προσοχή να μην χτυπήσει το παιδί στην περιοχή των ώτων. Τις πρώτες μέρες δίνεται αντιβίωση και αν χρειαστεί απλό παυσίπονο. Για 3 ημέρες έως μία εβδομάδα θα τοποθετηθεί επίδεσμος γύρω από το κεφάλι του παιδιού ώστε να προστατευτεί η περιοχή, ενώ συνιστάται κατά την διάρκεια του ύπνου ο επίδεσμος να παραμείνει για τον πρώτο μήνα, έως ότου σταθεροποιηθούν τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Με την ωτοπλαστική θα επιτευχθεί η καλή συμμετρία των αυτιών αλλά και ολόκληρου του προσώπου, ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η ψυχολογία του παιδιού, το οποίο θα μπορέσει απρόσκοπτα πια να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να χτίσει μία υγιή σχέση με τον εαυτό του και με τους άλλους.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!