"Το μωρό μου δεν παίρνει βάρος. Τι μπορεί να φταίει;" - AllYou.gr

Search

"Το μωρό μου δεν παίρνει βάρος. Τι μπορεί να φταίει;"

ΑΥΤΑ!

> ΠΑΙΔΙ ::
07 Ιουλίου 2016

Παρόλο που (θεωρείς ότι ) το ταΐζεις θρεπτικά και... επαρκώς, τον τελευταίο καιρό δεν παίρνει καθόλου βάρος; Καταρχάς, οπλίσου με ψυχραιμία και σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου. 

Σε δεύτερη φάση, προσπάθησε να βρεις την... πηγή του κακού. Σε γενικές γραμμές, οι αιτίες που ένα μωρό ή νήπιο δεν παίρνει βάρος μπορεί να είναι η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την ηλικία και τις ανάγκες του ή η μεγάλη απώλεια θερμίδων εξαιτίας π.χ. έντονων δραστηριοτήτων. 

Υπάρχουν, ωστόσο, και σοβαρότερες παθολογικές αιτίες, τις ποίες ο παιδίατρός σου οφείλει να εξετάσει και να σε κατευθύνει ανάλογα. Ποιες είναι αυτές; Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το έντερο, οι λοιμώξεις που προκαλούν ανορεξία (π.χ. ουλοστοματίτιδα) και οι παθήσεις του στοματοφάρυγγα.

Προσοχή: Αν το παιδί εμφανίζει ταυτόχρονα και εμετούς, διάρροιες, ατονία, εύκολη κόπωση, ωχρότητα και έλλειψη διάθεσης για φαγητό, καλό είναι να απευθυνθείς άμεσα στον γιατρό. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι το παιδί πάσχει από κυστική ίνωση, κάποια καρδιακή πάθηση, κάποια ενδοκρινική διαταραχή, κάποια ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ή (αν είναι λίγο μεγαλύτερο) νόσο του Crohn. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!