Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΕΤΣΙ θα μιλήσεις στο παιδί σου για την τρομοκρατία

Είναι επίκαιρο!


Μαρία Μυλωνά

Όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλά αθώα θύματα, όλο και περισσότερο το παιδί μέσω των Μ.Μ.Ε. και της τεχνολογίας γίνεται δέκτης της ανθρώπινης βίας, εκτεθειμένο στους ταχείς και έντονους ρυθμούς των ειδήσεων μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες.

Η βία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο παιδί, πόσο μάλλον όταν εκείνο δεν έχει την επαρκή γνωστική ικανότητα για να «φιλτράρει» αυτά που παρακολουθεί ή ακούει να αφηγούνται οι ενήλικες ή ακόμη και οι συνομήλικοι του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να δημιουργεί με τη φαντασία του μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ρόλος του γονιού είναι να χτίσει μία γέφυρα επικοινωνίας με το παιδί, συμβάλλοντας έτσι στο απαραίτητο «φιλτράρισμα» που χρειάζεται εκείνο στην είδηση μίας τρομοκρατικής ενέργειας για την πρόληψη ενός ενδεχόμενου ψυχικού τραύματος.

Το πώς το παιδί θα βιώσει και θα κατανοήσει μία τρομοκρατική επίθεση στη σωστή βάση και ρεαλιστική της διάσταση και το πώς θα εσωτερικεύσει ένα τέτοιο αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον γονιό. Η προσέγγιση του ενήλικα προς το παιδί απαιτεί αρχικά από τον ίδιο να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τα δύσκολα αλλά φυσιολογικά συναισθήματά του, που μπορεί να είναι αυτά της απειλής για τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα, καθώς και ο φόβος της απώλειας και του θανάτου.

Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται από το γονιό ως πρόσωπο με το οποίο το παιδί νιώθει τη συναισθηματική ασφάλεια κι αυτό θα πρέπει να το κάνει με ψυχραιμία, υπομονή, σαφήνεια, με αγάπη και ενσυναίσθηση, χωρίς ο ενήλικας να μειώσει άθελά του τα συναισθήματα του παιδιού λέγοντάς του «μην υπερβάλλεις».

Στόχος είναι μέσα από την επικοινωνία και τη συναισθηματική ανταλλαγή γονιού-παιδιού να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα και να δοθεί χώρος στο παιδί να εκφράσει στο δικό του χρόνο τις απορίες και τα συναισθήματα του σχετικά με το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Παιδί και τηλεόραση

Ο γονιός θα πρέπει να στηρίξει το παιδί ακούγοντάς το με προσοχή και απαντώντας στις ερωτήσεις του, με ακριβή τρόπο και κυρίως με κατανόηση και αποδοχή για να νιώσει στοργή, εμπιστοσύνη και εσωτερική ασφάλεια που θα το βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων του. Έτσι, εκείνο σταδιακά θα χτίσει τις απαραίτητες ψυχικά δεξιότητες που χρειάζεται, ούτως ώστε ως ενήλικας να αντιμετωπίζει με ισορροπία τα συναισθηματικά δύσκολα γεγονότα της ζωής.

Οι πληροφορίες που μπορούμε να μοιραστούμε με το παιδί εξαρτώνται κυρίως από το αναπτυξιακό του επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συναισθηματική του ετοιμότητα και ικανότητα κατανόησης σε σχέση με την ηλικία του.

Το παιδί κυρίως προσχολικής ηλικίας αλλά και το παιδί σχολικής ηλικίας, καλό θα είναι να μη γίνεται δέκτης των ειδήσεων στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Ο γονιός θα ήταν σκόπιμο να μην αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με γεγονότα τρομοκρατικής βίας, που ενδέχεται να του προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση και φόβο. Αντίθετα, προτιμότερο είναι να ακούσουμε προσεκτικά το παιδί τι έχει να μας πει και να μας ρωτήσει σχετικά με αυτά που αντιλαμβάνεται, που αισθάνεται για μία τρομοκρατική επίθεση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ο γονιός να του εξηγήσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις συμβαίνουν σπάνια και να το διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά στην οικογένειά του και ότι είναι ασφαλές. Οι έφηβοι γνωστικά έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν τη λογική σκέψη, παρόλα αυτά, συναισθηματικά παραμένουν ακόμη ευάλωτοι και χρειάζονται πάντα απλόχερα τη διαθεσιμότητα και υποστήριξη του γονιού. Η επικοινωνία γονιού-εφήβου με την αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων και απόψεων μέσα σε ένα κλίμα συζήτησης θα βοηθήσει τον έφηβο να νοηματοδοτήσει, να εκφράσει το συναίσθημά του και να ξεκαθαρίσει πιθανόν τη διαστρέβλωση των γεγονότων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό για τον ίδιο.

Το άτομο στην προσπάθεια του να κατανοήσει, να εξηγήσει και να ανταπεξέλθει ψυχολογικά στις εξελίξεις μιας τρομοκρατικής επίθεσης, γίνεται ευάλωτο στα αρνητικά του συναισθήματα, τα οποία επηρεάζουν την ψυχολογική του ισορροπία. Εύκολα μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές ξενοφοβίας και ρατσισμού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί-έφηβο ότι κανένα κράτος παγκοσμίως δεν επικροτεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι αυτές αντιπροσωπεύουν μεμονωμένα άτομα και ιδέες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»