Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Βάλ' το σε πρόγραμμα (ύπνου)!

4 tips για να καταφέρεις να πάει στο κρεβάτι από νωρίς.  


Μαρία Μυλωνά

Δεν θέλει να πάει για ύπνο! Αρνείται να κοιμηθεί μόνο του! Μήπως αυτά τα σενάρια σας ακούγονται οικεία; Επειδή η επαρκής ξεκούραση είναι απαραίτητη για όλη την οικογένεια -πρωτίστως για την ηρεμία του παιδιού- διαβάστε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να «επιβιώσετε» από τις εξαντλητικές συνήθειες ύπνου του παιδιού σας:

1. Όπως μερικοί ενήλικες έτσι και μερικά παιδιά συνηθίζουν να ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί, αναγκάζοντάς σας να μην απολαμβάνετε όσο ύπνο θα θέλατε. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουν ξεκουραστεί αρκετά. Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί κοιμηθεί στις 7 το απόγευμα θα έχει ξυπνήσει μέχρι τις 6 το πρωί (11 ώρες ύπνου είναι αρκετές για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω). Εάν είναι σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε να μεταφέρετε την ώρα του ύπνου πιο αργά το βράδυ.

2. Όταν το παιδί είναι ανήσυχο είναι πιθανό να χρειάζεται έναν υπνάκο. Γιατί όμως δεν κοιμάται; Πολλά μικρά παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν το μεσημέρι επειδή «φοβούνται» ότι θα χάσουν πολύτιμες στιγμές παιχνιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο στο μεσημεριανό ύπνο παρά στον βραδινό. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι ενώ η γενετική μπορεί να υπαγορεύσει στα νήπια πόσο θα κοιμηθούν το βράδυ, το περιβάλλον παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στις συνήθειες του ύπνου τους. Έτσι, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τον μεσημεριανό ύπνο τόσο ιερή όσο η βραδινή.

3. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να θέλουν μαζί τους ανθρώπους που αγαπούν για να αισθάνονται ασφαλή. Όμως, υπάρχουν παιδιά που θέλουν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ παρέα με τους γονείς τους. Αυτή η κατάσταση δεν είναι εξαντλητική μόνο για τα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Για να προετοιμάσετε το παιδί, ώστε να μάθει να κοιμάται μόνο του, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή και ξεκινήστε τη διαδικασία περίπου 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο.

4. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, έρχονται τα πάνω-κάτω στο πρόγραμμα του ύπνου. Όταν, μάλιστα, τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία αλλάζουν εντελώς οι συνήθειές τους, με αποτέλεσμα να κοιμούνται πολύ λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στη βιολογία: ο κιρκαδικός ρυθμός αλλάζει και κατά συνέπεια καθυστερεί η στιγμή που ο έφηβος αισθάνεται υπνηλία, συχνά μέχρι τις 11 το βράδυ ή αργότερα. Εάν το έφηβο παιδί σας καθυστερεί να κοιμηθεί, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Αν ασχολείται με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, προσπαθήστε να αφαιρέσετε κάποια από αυτές και ενθαρρύνετε το να επικεντρωθεί στα μαθήματα νωρίς το απόγευμα ώστε να μπορεί να χαλαρώσει αργότερα. 

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.