Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 χρήσιμα tips θηλασμού για αρχάριες μαμάδες

Απλές συμβουλές που θα σε διευκολύνουν στον θηλασμό.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Χρήσιμες συμβουλές θηλασμού για αρχάριες μαμάδες, δίνει στο infokids.gr η Μαρία Ζαχαράτου, Μαία - Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC.

1. Κρατήστε το μωρό σας πάνω στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα ζωής του. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, το μωρό είναι σε κατάσταση εγρήγορσης, από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε. Το πρωτόγαλα περιέχει πολλά αντισώματα, ουσίες δηλαδή που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά σε λοιμώξεις και αρρώστιες. Ξεχάστε τους μύθους που λένε ότι η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Το στομάχι του νεογνού είναι τόσο μικρό που χρειάζεται μόνο 5 ml στις πρώτες 24 ώρες. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε στο νοσοκομείο ή στην κλινική να δώσουν στο παιδί σας πιπίλα, τσάι ή τροποποιημένο γάλα, μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος.

2. Η παραμονή του νεογέννητου δίπλα στη μητέρα από τη γέννηση έως και την έξοδο από το μαιευτήριο, γνωστό ως "rooming-in", συμβάλλει στο δεσμό που αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους με 100% επιτυχία στο θηλασμό. Μη διστάσετε να θηλάζετε όποτε χρειαστεί. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε για το μωρό σας. Ο θηλασμός είναι ζήτηση και προσφορά!

3. Καλό θα είναι να διακρίνετε έγκαιρα τα σημάδια πείνας και να βάζετε το μωρό σας στο στήθος, πριν αρχίσει το κλάμα. Για καλύτερη παραγωγή μητρικού γάλακτος, θηλάστε κάθε 2-3 ώρες, ενώ αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα, διότι θα χορτάσει εύκολα και δεν θα θελήσει να θηλάσει το στήθος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, για να μην υπάρχουν επιπλοκές (π.χ. πέτρωμα), δίνετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη. Μετά, όταν πια έχει εδραιωθεί ο θηλασμός, μπορείτε να δίνετε ένα στήθος ανά γεύμα, αφήνοντας έτσι το μωρό να αδειάζει τελείως το στήθος και να παίρνει το πλούσιο σε λίπος μητρικό γάλα.

4. Το κλειδί ενός πετυχημένου θηλασμού είναι η σωστή θέση του μωρού στο στήθος. Με τη σωστή θέση του μωρού στο στήθος, πετυχαίνετε να παίρνει περισσότερη ποσότητα γάλακτος και να μη μένει συνέχεια στο στήθος σας. Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.

Σημείωση: Η θηλή σας πρέπει στο τέλος του θηλασμού να έχει το ίδιο στρογγυλό σχήμα που είχε στην αρχή. Αν η γλώσσα του μωρού, την έχει κάνει επίπεδη ή αυλακωτή, σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά βαθιά μέσα στο στόμα του και έτσι δεν πήρε το απαραίτητο γάλα. Τότε, απλά απομακρύνετε το μωρό από το στήθος σας και ξαναδοκιμάστε.

5. Για να είστε σίγουρες ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά, πρέπει να το βλέπετε ήρεμο και ευδιάθετο μετά από κάθε γεύμα, να κερδίζει βάρος, να έχει 3-4 μαλακές κενώσεις και να «βρέχει» 6-8 πάνες καθημερινά.

6. Μην παρακολουθείτε το ρολόι σας... αλλά το μωράκι σας. Ένα μωρό που θηλάζει σωστά, πρέπει να θηλάζει με ρυθμό: θηλασμός/κατάποση/παύση. Αντί να μετράτε τα λεπτά, μετράτε καλύτερα τις παύσεις που κάνει το πηγούνι του μωρού σας μετά την κατάποση, αυτό δείχνει ότι δεν «πιπιλάει» μόνο, αλλά καταπίνει κιόλας. Θα ακούτε και θα βλέπετε συγχρόνως ότι το παιδί σας πραγματικά καταπίνει το γάλα σας.

Πηγή: Ιnfokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα