Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Οι φράσεις που πρέπει να λες συνέχεια στα παιδιά σου

Μερικές λέξεις μπορούν να γίνουν τα καλύτερα δώρα από εσένα για εκείνα.



Από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι θετικές τονωτικές εκφράσεις, ώστε να τα βοηθήσετε να κτίσουν μια δυνατή προσωπικότητα να πιστέψουν στον εαυτό τους και να οδηγηθούν σε προσωπική ισορροπία και ευτυχία εξηγεί η Τζίνα Θανοπούλου Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Να μερικές τονωτικές εκφράσεις:

«Σε αγαπώ». Πάντα το «σ' αγαπώ» παραμένει από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να κάνετε στο παιδί σας. «Σ'αγαπώ ακριβώς για αυτό πού είσαι».

«Αξίζεις. Είσαι ένα υπέροχο και μοναδικό πλάσμα έτσι ακριβώς όπως είσαι. Είσαι αναντικατάστατος/η και υπέροχος/η».

«Μπράβο, τα κατάφερες, είμαι υπερήφανος/η για εσένα. Όποιο και να ήτανε το αποτέλεσμα, ξέρω ότι προσπάθησες και αυτό μου αρκεί. Σου αξίζουν συγχαρητήρια, μόνο και μόνο για την πρόσπάθεια σου».

«Τι ωραία ιδέα. Χαίρομαι που σκέφτηκες κάτι τόσο δημιουργικό και υπέροχο. Πές μου και άλλα πράγματα που σου ήρθανε στο μυαλό».

«Πολύ ωραία επιλογή να βοηθήσεις αυτόν τον άνθρωπο. Ήτανε πολύ ευγενικό εκ μέρους σου. Είμαι υπερήφανος/η για σένα όταν βοηθάς τους άλλους και ενδιαφέρεσαι. Μπράβο σου».

«'Εχω μια μικρή έκπληξη γιά σένα, έτσι χωρίς λόγο, μόνο επειδή σε αγαπώ πολύ». Όχι πάντα υλικά αγαθά και δώρα, αλλά η έκπληξη μπορεί να είναι ένα μοίρασμα ποιοτικού χρόνου και δραστηριοτήτων με το παιδί.

«Τι θέλεις να κάνουμε σήμερα; Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είναι σειρά σου να επιλέξεις πως θέλεις να περάσουμε την ημέρα μας. Έχεις πάντα πολύ ωραίες ιδέες και έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη σου».

«Πες μου την άποψή σου σε αυτό το θέμα. Θέλω να ακούσω τι σκέφτεσαι και πώς νιώθεις. Είναι σημαντικό, σου έχω πολύ εμπιστοσύνη».

«Μπορείς να αλλάξεις άποψη και εγώ σε εμπιστεύομαι. Μερικές φορές παίρνουμε μία απόφαση, αλλά μετά αλλάζουμε γνώμη. Είναι ΟΚ. Αλλά πρέπει να το κάνεις με ωραίο τρόπο, ευγενικό και ήρεμο. Χωρίς κλάματα, θυμό και φωνές».

«Είμαι εδώ για σένα. Δεν πρόκειται να φύγω χωρίς να στο πω ή να σε ειδοποιήσω. Να γνωρίζεις ότι για κάθε αλλαγή προγράμματος ή συνθηκών θα σε προετοιμάζω».

«Μου έλειψες πολύ. Να ξέρεις ότι θέλω να περνάμε πολύ χρόνο μαζί, γιατί είσαι ένα υπέροχο πολύ σημαντικό άτομο για μένα».

«Κάνε μιά προσπάθεια ακόμα και αν φοβάσαι. Με προσπάθεια επιμονή και υπομονή θα τα καταφέρεις. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Εχω πίστη στις ικανότητες σου».

«Μη βιάζεσαι να κάνεις κάτι, πάρε τον χρόνο σου. Κάνε τα πράγματα με το δικό σου ρυθμό και αν μερικές νιώθεις ότι πιέζεσαι από άλλους, ακόμα και από μένα, να μου το λες και θα το λαμβάνω υπόψη».

«Θα είμαι πάντα δίπλα σου να σε βοηθώ και να σε στηρίζω. Κάνε μια προσπάθεια μόνος/η σου, δες τις δυνάμεις σου και αν χρειάζεσαι κάτι, θα είμαι εδώ δίπλα σου. Δεν θέλω να κάνω εγώ πράγματα για σένα, γιατί πιστεύω ότι μπορείς να τα κάνεις μόνος σου. Πιστεύω σε εσένα και τις ικανότητες σου».

«Ποια είναι τα όνειρά σου; Τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου; Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη, σκέψου ότι θέλεις και έλα να το συζητήσουμε μαζί».

«Να ασχολείσαι με ενδιαφέροντα θέματα, να διαβάζεις και να παίρνεις καινούργιες γνώσεις σε τομείς που σε ενδιαφέρουν. Αλλά μην ξεχνάς την δύναμη του παιχνιδιού και της δημιουργικής έκφρασης. Να δημιουργείς, να εκφράζεσαι και να παίζεις».

«Ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη... Αυτές είναι πολύ σημαντικές λέξεις και αν ξεχαστώ καμμιά φορά θέλω να μου τις θυμίζεις».

«Συγγνώμη έκανα λάθος. Και εμείς οι μεγάλοι κάνουμε λάθη και πρέπει να ζητάμε συγγνώμη. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ. Αλλά να το εννοείς και να το αισθάνεσαι !».

«Δείξε μου τι αισθάνεσαι και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και σημαντικά. Πρέπει να εκδηλώνουμε ότι αισθανόμαστε και να το τιμάμε, αρκεί να προσπαθούμε να μην πλήγώνουμε με την συμπεριφορά μας τους άλλους».

«Είσαι ένα υπέροχο παιδί. Πιστεύω σε εσένα και τις ικανότητες σου και μπορείς ότι μπορείς να γίνεις ότι επιθυμείς».

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.