Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν πρέπει να μπλέκεσαι με το διάβασμα του παιδιού σου

Άλλο καθοδήγηση και άλλο διδασκαλία. Απόφυγε τα λάθη!



Oι γονείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο του δασκάλου, γιατί τα παιδιά βιώνουν έτσι μια σύγχυση. Πρέπει να εμπιστεύονται τον δάσκαλο. Στις μικρές τάξεις, ιδιαίτερα στην Α’, χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος της εργασίας του παιδιού και πολλές φορές καθοδήγηση εξηγεί ο ειδικός παιδαγωγός Βασίλης Κατσάρας. Η καθοδήγηση όμως πρέπει να είναι ήπια και όσο το παιδί μεγαλώνει να γίνεται πιο χαλαρή, μέχρι ο μαθητής να αποκτήσει αυτονομία. Η πρώτη αυτονομία, δηλαδή ο μαθητής να είναι σε θέση να εκτελεί χωρίς βοήθεια τις εργασίες του, προβλέπεται για την Γ’ Τάξη και η δεύτερη για την Ε’ Τάξη. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο, γονείς να διαβάζουν τα παιδιά τους ακόμη και στο Λύκειο.

Βέβαια, για να πάρουμε λίγο και το μέρος των γονιών, οι γονείς έχουν προσδοκίες, έχουν όνειρα και έχουν «επενδύσει» στο παιδί ή στα παιδιά τους. Περιμένουν μέσα από την επιτυχία του παιδιού τους στο σχολείο, να δουν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν. Είναι χαρά και ικανοποίηση να βλέπουν το παιδί τους να τα καταφέρνει και να μη δυσκολεύεται. Είναι όμως και η προσωπική τους επιβεβαίωση ότι τα έχουν καταφέρει καλά ως γονείς. Είναι μια -πολλές φορές αβάσιμη- ανακούφιση ότι το παιδί τους εξασφαλίζει ένα -σύμφωνα με τα κριτήριά τους- καλό μέλλον.

Κι εδώ είναι που έρχεται ο δάσκαλος να κατευθύνει, να καθησυχάσει και να βοηθήσει τον γονιό στο δύσκολο έργο του. Ο δάσκαλος είναι αυτός που θα εξηγήσει στον γονιό τι χρειάζεται να κάνει. Ο γονιός θα πρέπει να τον εμπιστευτεί. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Ο δάσκαλος είναι αυτός που οφείλει να ενδυναμώσει αυτή τη σχέση και να την κάνει γόνιμη και ουσιαστική.

Οι ρόλοι του δασκάλου και του γονιού θα πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο του μαθητή η σωστή συνεργασία σχολείου-εκπαιδευτικού και οικογένειας του μαθητή. Με τις πρώτες συναντήσεις των γονέων με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος και αφού εξασφαλιστεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο εκπαιδευτικός θα εξηγήσει στους γονείς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους στη μελέτη.

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US