Γιατί δεν πρέπει να μπλέκεσαι με το διάβασμα του παιδιού σου - AllYou.gr

Search

Γιατί δεν πρέπει να μπλέκεσαι με το διάβασμα του παιδιού σου

Άλλο καθοδήγηση και άλλο διδασκαλία. Απόφυγε τα λάθη!

> ΠΑΙΔΙ ::
16 Σεπτεμβρίου 2016

Oι γονείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο του δασκάλου, γιατί τα παιδιά βιώνουν έτσι μια σύγχυση. Πρέπει να εμπιστεύονται τον δάσκαλο. Στις μικρές τάξεις, ιδιαίτερα στην Α’, χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος της εργασίας του παιδιού και πολλές φορές καθοδήγηση εξηγεί ο ειδικός παιδαγωγός Βασίλης Κατσάρας. Η καθοδήγηση όμως πρέπει να είναι ήπια και όσο το παιδί μεγαλώνει να γίνεται πιο χαλαρή, μέχρι ο μαθητής να αποκτήσει αυτονομία. Η πρώτη αυτονομία, δηλαδή ο μαθητής να είναι σε θέση να εκτελεί χωρίς βοήθεια τις εργασίες του, προβλέπεται για την Γ’ Τάξη και η δεύτερη για την Ε’ Τάξη. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο, γονείς να διαβάζουν τα παιδιά τους ακόμη και στο Λύκειο.

Βέβαια, για να πάρουμε λίγο και το μέρος των γονιών, οι γονείς έχουν προσδοκίες, έχουν όνειρα και έχουν «επενδύσει» στο παιδί ή στα παιδιά τους. Περιμένουν μέσα από την επιτυχία του παιδιού τους στο σχολείο, να δουν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν. Είναι χαρά και ικανοποίηση να βλέπουν το παιδί τους να τα καταφέρνει και να μη δυσκολεύεται. Είναι όμως και η προσωπική τους επιβεβαίωση ότι τα έχουν καταφέρει καλά ως γονείς. Είναι μια -πολλές φορές αβάσιμη- ανακούφιση ότι το παιδί τους εξασφαλίζει ένα -σύμφωνα με τα κριτήριά τους- καλό μέλλον.

Κι εδώ είναι που έρχεται ο δάσκαλος να κατευθύνει, να καθησυχάσει και να βοηθήσει τον γονιό στο δύσκολο έργο του. Ο δάσκαλος είναι αυτός που θα εξηγήσει στον γονιό τι χρειάζεται να κάνει. Ο γονιός θα πρέπει να τον εμπιστευτεί. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Ο δάσκαλος είναι αυτός που οφείλει να ενδυναμώσει αυτή τη σχέση και να την κάνει γόνιμη και ουσιαστική.

Οι ρόλοι του δασκάλου και του γονιού θα πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο του μαθητή η σωστή συνεργασία σχολείου-εκπαιδευτικού και οικογένειας του μαθητή. Με τις πρώτες συναντήσεις των γονέων με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος και αφού εξασφαλιστεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο εκπαιδευτικός θα εξηγήσει στους γονείς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους στη μελέτη.

Πηγή: infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός για να ξεπεράσεις ακόμα έναν καβγά με τον καλό σου

Προτού υψώσεις λευκή σημαία ή προδιαγράψεις το μέλλον της σχέσης σου, δοκίμασε αυτά τα τρικ.
STAR STYLE

5 μυστικά για να ντυθείς και εσύ σαν την αγαπημένη σου σταρ

Αρκεί να «κλέψεις» τα στιλιστικά τους μυστικά για να αποκτήσεις και εσύ μια άψογη εμφάνιση!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα πιο ωραία τατουάζ που έχουμε δει σε μοντέλα

Ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο που θα "χτυπήσεις"; Πάρε έμπνευση!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πως να σταματήσω την ακατανίκητη επιθυμία μου για γλυκό;»

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βάλεις στοπ στα γλυκά και είναι όλοι νόστιμοι.
STAR STYLE

Οι 6 καλύτερες εμφανίσεις της Michelle Pfeiffer στην μεγάλη οθόνη

Η γνωστή ηθοποιός αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει άψογα όχι μόνο τους ρόλους που τις δίνονται, αλλά και τα τρελά outfits τους!
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.