Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 μύθοι για τα δόντια των παιδιών

Ετοιμάσου να καταρρίψεις ορισμένους από τους πιο μεγάλους μύθους σχετικά με τα δόντια των νηπίων.



Ο Dr. Peter Alldritt, Πρόεδρος της επιτροπής στοματικής υγείας του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας επισημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά τους να απολαμβάνουν μια ζωή με υγιή δόντια. Παρακάτω, καταρρίπτει τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με την υγιεινή του στόματος και προσφέρει συμβουλές για να διασφαλίσετε ένα υπέροχο χαμόγελο στα μικρά σας!

1. ΜΥΘΟΣ: Το παιδί μου δεν χρειάζεται να πάει στον οδοντίατρο από τώρα. Δεν έχει βγάλει ακόμα όλα τα δόντια του.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Τα μωρά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόλις κλείσουν το 1ο έτος, με ετήσια check-up από εκεί κι έπειτα.

Κατά μέσο όρο, τα 20 δόντια του μωρού βγαίνουν μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Ξεκινώντας τις επισκέψεις από τόσο νωρίς, δίνετε τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να εντοπίσει πιθανά προβλήματα και να αντιμετωπίσει τα πρώτα στάδια της τερηδόνας.

2. ΜΥΘΟΣ: Το βούρτσισμα των δοντιών μία φορά την ημέρα είναι αρκετό.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Δύο φορές την ημέρα είναι το καλύτερο και θα πρέπει να ξεκινά το συντομότερο από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δόντια.

Συχνά, οι γονείς παιδιών 3 ετών ρωτούν πότε θα πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Από τη στιγμή που τα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται στους 6 μήνες χρειάζονται βούρτσισμα.

3. ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά μου θα έχουν τέλεια δόντια επειδή πίνουν πολύ γάλα.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Είναι αλήθεια ότι το γάλα χτίζει γερά οστά και δόντια, αλλά περιέχει και λακτόζη, ένα είδος σακχάρου που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια, ειδικά εάν το παιδί πίνει ένα μπουκάλι αγελαδινό γάλα στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί.

Σε ιδανική περίπτωση, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να πίνουν το γάλα τους πριν πέσουν στο κρεβάτι και στη συνέχεια, να βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν πάνε για ύπνο για να μειωθεί ο κίνδυνος της φθοράς.

4. ΜΥΘΟΣ: Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για την πιπίλα ή το δάχτυλο στο στόμα μέχρι το παιδί να βγάλει τα νέα δόντια του.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Οι οδοντίατροι δεν συμφωνούν με τις πιπίλες και το δάχτυλο στο στόμα.

Πολλά μικρά παιδιά αγαπούν την πιπίλα, όμως οι οδοντίατροι συμβουλεύουν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κόψουν αυτή τη συνήθεια προκειμένου να αποτραπούν οδοντικά προβλήματα. Τα δόντια δεν αναπτύσσονται στη σωστή θέση, αν βρίσκουν εμπόδιο την πιπίλα.

5. ΜΥΘΟΣ: Οι παιδικές οδοντόκρεμες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις οδοντόκρεμες των ενηλίκων.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Μια χαμηλή σε φθόριο οδοντόκρεμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά είναι καλύτερη από μια πιο ισχυρή για ενήλικες που ίσως προκαλέσει ζημιά στα δόντια.

Αν τα παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα φθορίου μπορεί να προκληθεί φθορίωση, δηλαδή συσσώρευση άσπρων κηλίδων στο σμάλτο των δοντιών. Η παιδική οδοντόκρεμα έχει επίσης πιο ήπια γεύση. Η χαμηλή σε φθόριο οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους 18 μήνες έως τα 6 έτη. Έπειτα, το παιδί μπορεί να μεταβεί στην οδοντόκρεμα των ενηλίκων.

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε