Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά για τους έλληνες μαθητές

Η έρευνα ESPAD δεν έχει καθόλου καλά νέα για τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των εφήβων της χώρας μας.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Τις συνήθειες των εφήβων σε όλη την Ευρώπη, καταγράφει η νέα έρευνα ESPAD- European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs και τα νέα που έχει για τη χώρα μας δεν είναι και τα πιο ευοίωνα. 

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι Έλληνες έφηβοι έχουν πρωτιά στον τζόγο. Συγκεκριμένα, η χώρα μας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων που έχουν παίξει έστω και  μια φορά (30%) και το μεγαλύτερο ποσοστό συχνών online «τζογαδόρων» (16%) κατά το τελευταίο έτος.

Αρκετά ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα (75%) ανέφεραν ότι ήπιαν αλκοόλ τον τελευταίο μήνα, έναντι μέσου όρου 48% στην Ευρώπη. Όσον αφορά την χρήση άλλων παράνομων ουσιών πλην κάνναβης, ηρεμιστικών και υπνωτικών χωρίς συνταγή, οι Έλληνες έφηβοι βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο.

Στο κάπνισμα τα ποστά είναι κοντά στον ευρωπαίκό μέσο όρο (21%). Η χρήση κάνναβης από τους Έλληνες εφήβους, τέλος, είναι ακόμη αρκετά χαμηλότερη (το 9% έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους) σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (16%). Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που μεταξύ 1995-2015 καταγράφεται αύξηση στη χρήση κάνναβης από τους νέους.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.