5 τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να ανακαλύψει τους ήχους - AllYou.gr

Search

5 τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να ανακαλύψει τους ήχους

Tι πρέπει να κάνεις για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

> ΠΑΙΔΙ ::
26 Σεπτεμβρίου 2016

Το διάστημα 6-8 μηνών είναι ιδανικό για να μάθει το μωρό να παράγει ήχους με ένα αντικείμενο. Αυτό είναι συνήθως κάτι που ανακαλύπτει τυχαία, βέβαια.

Για παράδειγμα, εάν δώσουμε στο μωράκι μας να κρατήσει μία κουδουνίστρα και εκείνο την κουνήσει, θα παράγει ήχο! Θα παρατηρήσετε ότι μόλις γίνει αυτό, το μωράκι μας θα συνεχίσει να κουνάει την κουδουνίστρα ξανά και ξανά για να ακούει τον ήχο της. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι το μωρό μας σε αυτό το στάδιο θα προσπαθεί να παράγει συνεχώς ήχους, χτυπώντας, κουνώντας ακόμα και αφήνοντας να πέσουν αντικείμενα κάτω.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους που παράγουν τα παιχνίδια/αντικείμενα:

• Κρατάμε ένα αντικείμενο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε διάφορες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε στο μωρό τους διαφορετικούς ήχους που μπορεί να κάνει, π.χ. όταν κρατάμε ένα κουταλάκι διαφορετικό ήχο θα κάνει αν το ρίξουμε στο πάτωμα και διαφορετικό εάν το χτυπήσουμε πάνω στο χαλί. Δείχνουμε τη διαφορά στο μωρό μας με διάφορα τέτοια παραδείγματα.
• Αφήνουμε το μωρό μας να ασχοληθεί με διαφορετικά παιχνίδια και αντικείμενα και παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται, αν π.χ. τα χτυπάει, τα κυλάει ή τα κουνάει.
• Μιμούμαστε τους ήχους μαζί με το μωρό μας, π.χ. αν κρατάει μία κουδουνίστρα και την κουνάει, τότε κάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο με κάποιο άλλο αντικείμενο. Αφού το κάνουμε αυτό, στη συνέχεια, προσπαθούμε να αλλάξουμε λίγο τον ήχο, π.χ. αν το χτύπημα της κουδουνίστρας έγινε αρχικά στον αέρα, εμείς τη χτυπάμε στο πάτωμα.
• Προσπαθούμε να δείξουμε στο μωρό ότι διαφορετικά παιχνίδια/αντικείμενα παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το υλικό τους.
• Επισημαίνουμε τους καθημερινούς ήχους που μπορεί να ενδιαφέρουν το μωρό μας. Π.χ. όταν τρέχει το νερό ή το γάβγισμα ενός σκύλου. Το ρωτάμε πάντα «το άκουσες αυτό;».

Συμβουλή Ειδικού:

Το μωράκι μας μαθαίνει απλά και μόνο χτυπώντας ή κουνώντας τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί αν δεν γνωρίζει ακόμα πώς να τα χρησιμοποιήσει. Παρατηρήστε αν δείχνει ενδιαφέρον για τους ήχους των αντικειμένων και αν κάτι σας προβληματίσει, επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο για αναπτυξιακό έλεγχο.

Πηγή: infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY NEWS

Τα 10 καλύτερα hairstyles από το φαντασμαγορικό show της Victoria's Secret

Όταν ζηλέψαμε τα αψεγάδιαστα χτενίσματα που είχαν τα "αγγελάκια"...
SEX

Γιατί εκείνος μπορεί να κάνει σεξ μετά από το τσακωμό;

Νέα αμερικανική έρευνα εξηγεί γιατί η ερωτική διάθεσή του συντρόφου σου δεν κλωνίζεται από κανένα –μικρό ή μεγάλο– καβγά.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

9 φορές που θέλαμε να είχαμε τα μαλλιά της Emma Stone

Η γνωστή ηθοποιός ανεβάζει τον πήχη κάθε φορά που περπατάει στο κόκκινο χαλί!
ΠΑΙΔΙ

Μια ξεχωριστή φιλία αφιερωμένη στα υιοθετημένα παιδιά

Ο Buddy και ο Reagan, ποζάρουν υπέροχα για καλό σκοπό.
ΕΓΩ

Να γιατί ήρθε η ώρα να μάθεις να μιλάς ισπανικά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι ξένες γλώσσες έχουν ευεργετική επίδραση και στην προσοχή μας.