5 τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να ανακαλύψει τους ήχους - AllYou.gr

Search

5 τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να ανακαλύψει τους ήχους

Tι πρέπει να κάνεις για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

> ΠΑΙΔΙ ::
26 Σεπτεμβρίου 2016

Το διάστημα 6-8 μηνών είναι ιδανικό για να μάθει το μωρό να παράγει ήχους με ένα αντικείμενο. Αυτό είναι συνήθως κάτι που ανακαλύπτει τυχαία, βέβαια.

Για παράδειγμα, εάν δώσουμε στο μωράκι μας να κρατήσει μία κουδουνίστρα και εκείνο την κουνήσει, θα παράγει ήχο! Θα παρατηρήσετε ότι μόλις γίνει αυτό, το μωράκι μας θα συνεχίσει να κουνάει την κουδουνίστρα ξανά και ξανά για να ακούει τον ήχο της. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι το μωρό μας σε αυτό το στάδιο θα προσπαθεί να παράγει συνεχώς ήχους, χτυπώντας, κουνώντας ακόμα και αφήνοντας να πέσουν αντικείμενα κάτω.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους που παράγουν τα παιχνίδια/αντικείμενα:

• Κρατάμε ένα αντικείμενο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε διάφορες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε στο μωρό τους διαφορετικούς ήχους που μπορεί να κάνει, π.χ. όταν κρατάμε ένα κουταλάκι διαφορετικό ήχο θα κάνει αν το ρίξουμε στο πάτωμα και διαφορετικό εάν το χτυπήσουμε πάνω στο χαλί. Δείχνουμε τη διαφορά στο μωρό μας με διάφορα τέτοια παραδείγματα.
• Αφήνουμε το μωρό μας να ασχοληθεί με διαφορετικά παιχνίδια και αντικείμενα και παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται, αν π.χ. τα χτυπάει, τα κυλάει ή τα κουνάει.
• Μιμούμαστε τους ήχους μαζί με το μωρό μας, π.χ. αν κρατάει μία κουδουνίστρα και την κουνάει, τότε κάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο με κάποιο άλλο αντικείμενο. Αφού το κάνουμε αυτό, στη συνέχεια, προσπαθούμε να αλλάξουμε λίγο τον ήχο, π.χ. αν το χτύπημα της κουδουνίστρας έγινε αρχικά στον αέρα, εμείς τη χτυπάμε στο πάτωμα.
• Προσπαθούμε να δείξουμε στο μωρό ότι διαφορετικά παιχνίδια/αντικείμενα παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το υλικό τους.
• Επισημαίνουμε τους καθημερινούς ήχους που μπορεί να ενδιαφέρουν το μωρό μας. Π.χ. όταν τρέχει το νερό ή το γάβγισμα ενός σκύλου. Το ρωτάμε πάντα «το άκουσες αυτό;».

Συμβουλή Ειδικού:

Το μωράκι μας μαθαίνει απλά και μόνο χτυπώντας ή κουνώντας τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί αν δεν γνωρίζει ακόμα πώς να τα χρησιμοποιήσει. Παρατηρήστε αν δείχνει ενδιαφέρον για τους ήχους των αντικειμένων και αν κάτι σας προβληματίσει, επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο για αναπτυξιακό έλεγχο.

Πηγή: infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!
ΑΣΚΗΣΗ

3 τρόποι να γυμναστείς παρέα με τον καλό σου

Ναι, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά κάνοντας γυμναστική.
FASHION NEWS

O James Franco σκηνοθετεί την Gigi Hadid και το... κάνει σωστά!

Το γνωστό μοντέλο παρουσιάζει την νέα συλλογή της από μπότες, σε συνεργασία με το brand Stuart Weitzman
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

10 φορές που η Heidi Klum πέρασε το Halloween σε άλλο επίπεδο

Μια αναδρομή στις πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις, έτσι για να πάρεις έμπνευση.
ΥΓΕΙΑ

Πως να ξεχωρίσεις τη γρίπη από το κρυολόγημα

Μάθε να διαβάσεις σωστά τα σημάδια όταν τα πρώτα αψού κάνουν την εμφάνιση τους.
ΕΓΩ

Η κίνηση-ματ που θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς

Αν δυσκολεύεσαι να δουλέψεις, αν δε μπορείς να εστιάσεις τη σκέψη σου σε όσα πρέπει να ολοκληρώσεις, να τι μπορεί να φταίει.