Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Να δώσω light γαλακτοκομικά στο παιδί μου;

Μάθε αν είναι θρεπτικά και ποιες είναι οι επιστημονικές συστάσεις.



Οι διεθνείς συστάσεις για τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων, προτείνουν επιλογή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μετά την ηλικία των 2 ετών.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αποφεύγουν να αντικαταστήσουν τα πλήρη γαλακτοκομικά με τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών στη διατροφή του παιδιού τους, καθώς συχνά επικρατεί η άποψη ότι δεν είναι εξίσου θρεπτικά.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού τόσο τα πλήρη όσο και τα «light» γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες Β2 και Β12.

Η κύρια διαφορά τους, εντοπίζεται στην περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, η οποία είναι χαμηλότερη στα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, ενώ η απομάκρυνση ποσότητας λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α και η D, κυρίως στο φρέσκο γάλα, συχνά εξισορροπείται από τον εμπλουτισμό του στα εν λόγω συστατικά.

Επομένως, είναι προτιμότερο οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, μετά την ηλικία των 2 ετών, καθώς το μόνο που θα τους «στερήσουν» είναι ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, η υψηλή κατανάλωση των οποίων συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»