Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πόσο ασφαλείς είναι οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας για τα παιδιά;

Να γιατί κάτι που φαίνεται εντυπωσιακό παιχνίδι μπορεί να γίνει πονοκέφαλος.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας κάνουν αργά αλλά σταθερά την εμφάνιση τους στη ζωή μας. Και αυτό θα μπορούσε να σε αφήνει αδιάφορη, αν δεν είχες ένα παιδί το οποίο με το που έβλεπε αυτό το "παιχνίδι" το ζητούσε επίμονα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, κατά πόσο αυτές οι συσκευές είναι ασφαλές για ανηλίκους;

Μάλλον όχι και πολύ, θα μπορούσε να ήταν "συμπυκνωμένη", η απάντηση που δίνει η Marientina Gotsis, διευθύντρια του Creative Media & Behavioral Health Center στο University of Southern California School of Cinematic Arts. "Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα παιδιά" σημείωσε στο Live Science. "Έτσι, η έλλειψη ερευνητικών δεδομένων και όσα γνωρίζουμε για τη νευροπλαστικότητα των παιδιών, δε με αφήνει να συστήσω τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα τώρα". 

Από την άλλη, ο Michael Madary, pHD ερευνητικός βοηθός στο University of Mainz στη Γερμανία που συμμετείχε στον πρώτο κώδικα ηθικής της χρήσης εικονικής πραγματικότητας, τονίζει ότι μάλλον είναι δύσκολο να υπάρξουν κάποια στιγμή ασφαλή στοιχεία για τις συνέπειες χρήσης VR στα παιδιά.

"Για προφανείς και ηθικούς λόγους, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε έρευνα με αντικείμενο τα παιδιά" ανέφερε. Επισημαίνει, τέλος, πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να είναι κοντά στο παιδί. "Στην εικονική πραγματικότητα έχεις ένα ολόκληρο περιβάλλον που σχεδιάστηκε από κάποιον που μπορεί να θέλει να σε χειραγωγήσει, είτε πρόκειται για διαφήμιση, είτε για πολιτικούς σκοπούς είτε για θρησκευτικούς. Αν το παιδί σου περνά πολύ ώρα σε τέτοιο περιβάλλον που υπάρχει χειραγώγηση, μπορεί να αποτελέσει απειλή για την αυτονομία του και για το πως θα εξελιχθεί ως ενήλικας" σημειώνει.

"Υποψιάζομαι ότι το πιο σημαντικό είναι να είναι οι γονείς κάλοι στο ρόλο τους" τονίζει  και καταλήγει ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και γνώση ότι πειράματα δεν έχουν γίνει, οπότε κάνεις πείραμα ο ίδιος στα παιδιά σου.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!