Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ο βασικότερος παράγοντας που διαμορφώνει το βάρος του νεογνού

Κι όμως, δεν είναι η διατροφή της εγκύου αυτή που επηρεάζει τη ζυγαριά ενός νεογέννητου.



Στην πλειοψηφία τους τα νεογνά ζυγίζουν από 2.800 έως 3.800 γραμμάρια με τα αγοράκια να γεννιούνται πιο βαριά από τα κορίτσια. Έχετε υπόψη σας πως ακόμη κι αν το μωρό σας έχει γεννηθεί μερικές εβδομάδες πρόωρο μπορεί το βάρος του να είναι φυσιολογικό, ενώ μπορεί να έχει χαμηλότερο βάρος ακόμη κι αν είναι τελειόμηνο, αλλά απόλυτα υγιές.

Και μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύαμε ότι το βάρος του νεογέννητου εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας του όσο ακόμα αυτό βρισκόταν στην μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων, κατέδειξε ότι αυτό καθορίζεται σε ένα βαθμό (γύρω στο 15%) και από ορισμένα γονίδια του, τα οποία επίσης εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις αργότερα στη ζωή του, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης τύπου 2.

Οι ερευνητές από 17 χώρες, με επικεφαλής τον Μαρκ ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 153.000 ανθρώπους, τα οποία είχαν συλλεχθεί στο πλαίσιο 37 προηγούμενων μελετών.
Η νέα έρευνα κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι διαφορές στο βάρος των μωρών κατά τη γέννα οφείλονται κατά το ένα έκτο περίπου (15%) σε γενετικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για κατοπινές αρρώστιες.

Οι ερευνητές εντόπισαν 60 περιοχές του γονιδιώματος, που επηρεάζουν περισσότερο από τις άλλες το βάρος του μωρού. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου συνδέεται γενετικά με το χαμηλό βάρος κατά τον τοκετό. Το μεγάλο βάρος στη γέννα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας αργότερα.


Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ιωάννα Ντάλλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Queen Mary Λονδίνου), Βασιλική Λαγού (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Καλλιόπη Πανουτσοπούλου (Wellcome Trust Sanger Institute), Ελευθερία Ζεγκίνη (Wellcome Trust Sanger Institute) και Γιώργος Δεδούσης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ