Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να περιέχει η βαλίτσα του μαιευτηρίου

Όλα έτοιμα για να υποδεχτείς το μωράκι σου. Αλλά στη βαλίτσα, τι θα βάλεις;



Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Η κοιλιά σας είναι τεράστια, τα πόδια σας πρήζονται και ξεπρήζονται σαν μπαλόνια και, ανά πάσα στιγμή, θα σπάσουν τα νερά και θα χρειαστεί να πάτε στο μαιευτήριο. Για να μην τρέχετε, λοιπόν, τελευταία στιγμή και ταλαιπωρείτε και τον… φουκαριάρη τον άντρα σας, με όλα όσα θέλετε μαζί σας, φτιάξτε τη βαλίτσα σας αμέσως μόλις μπείτε στον μήνα σας. Γιατί καμιά φορά ο πελαργός χτυπάει την πόρτα νωρίτερα...

Της Βασιλικής Ξάνθου
 
Μπορεί στη ζωή μας έχουμε φτιάξει εκατοντάδες φορές τη βαλίτσα μας, για καλές ή και κακές στιγμές, για να πάμε εκδρομή, να φύγουμε για σπουδές, να μετακομίσουμε, ή ακόμα και να χωρίσουμε, ύστερα από κάποιον καβγά, ως απονενοημένη κίνηση που χρόνια μετά θα θυμόμαστε γελώντας ή αναπολώντας. Βαλίτσα, όμως, για το μαιευτήριο θα φτιάξουμε το πιο πιθανό 2 με 3 φορές. Και δεν θα περιλαμβάνει το αγαπημένο μας σορτσάκι, ούτε τα καινούργια μας ψηλοτάκουνα πέδιλα. Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που η βαλίτσα μας θα περιλαμβάνει μόνο ό,τι χρειαζόμαστε.
 
Τα άκρως απαραίτητα
Τα άκρως απαραίτητα είναι αυτά που θα μας λείψουν και δεν θα μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Κάποια είναι αυτονόητα, κάποια άλλα όχι. Για να μην αγχωθείτε, λοιπόν, όταν θα θέλετε κάτι και δεν θα το έχετε, ας φτιάξουμε μαζί από τώρα τη βαλίτσα σας, ή κρατήστε σημειώσεις για την ώρα εκείνη… Τα πράγματα που θα χρειαστεί να πάρετε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα εσώρουχα και τα ρούχα. Η δεύτερη όλα όσα χωράει ένα νεσεσέρ.
 
Εσώρουχα και ρούχα

- Καταρχήν, ξεχνάμε όλα όσα θα περιλάμβανε μια κλασική βαλίτσα. Δεν φεύγουμε για τριήμερο στην Ύδρα, αλλά για τριήμερο στο Μαρούσι, το Ψυχικό ή τους Αμπελόκηπους. Και στους κλειστούς αυτούς χώρους, όπως είναι ένα μαιευτήριο, η μόδα προστάζει νυχτικιές, πιτζάμες, και γενικώς ό,τι πιο άνετο έχετε, και μάλιστα σε μέγεθος

- Η νυχτικιά θα σας χρειαστεί σίγουρα για τις ώρες που θα θέλετε να κάνετε τη βόλτα σας στους διαδρόμους του νοσοκομείου, χεράκι χεράκι με τον πατέρα του μωρού σας, ή να «υποδεχθείτε» τους… καλεσμένους σας  για να δουν την μπέμπα ή τον μπέμπη. Σε περίπτωση που διαλέξετε να φορέσετε πιτζάμες, καλό θα είναι να είναι άνετες, με λάστιχο που δεν θα σας πιέζει, και επιπλέον το πάνω μέρος είναι προτιμότερο να έχει κουμπιά για να ξεκουμπώνει όταν θα θέλετε να θηλάσετε, και να μην χρειάζεται να το βγάζετε. Για όσες δεν αγαπάτε τις πιτζάμες, μπορείτε εναλλακτικά να φοράτε ριχτά t-shirts σε χαρούμενα σχέδια και χρώματα, για να σας δημιουργούν μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση.

- Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και μια ζακετούλα ή μια ρόμπα ή μια εσάρπα ή κάτι ζεστό τέλος πάντων, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι. Ο λόγος απλός. Όταν είναι κανείς κουρασμένος, κρυώνει περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

- Απαραίτητα είναι και 2-3 ζευγάρια κάλτσες και ένα ζευγάρι παντόφλες. Κάποια μαιευτήρια ίσως σας δώσουν παντοφλίτσες, αλλά δεν είναι πάντα τόσο βολικές, όσο οι γούνινες αγαπημένες μας παντόφλες.

- Όσον αφορά τα εσώρουχά σας, θα πρέπει σίγουρα να έχετε 2 μεγάλα σουτιέν θηλασμού, αλλά και αρκετά βρακάκια. Πάντως, στο μαιευτήριο θα σας δώσουν και εσώρουχα μιας χρήσης, που είναι πολύ βολικά τις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν μετά τον τοκετό.

- Πετσέτα προσώπου και μπάνιου.
       
Το νεσεσέρ μιας μέλλουσας μαμάς
Είναι περίπου σαν κάθε γυναίκας. Παραφουσκωμένο! Με πολλά πολλά πράγματα. Για το μαιευτήριο, πάντως, θα χρειαστείτε σίγουρα:
- Ενυδατικά μαντηλάκια καθαρισμού για γρήγορο φρεσκάρισμα του προσώπου.
- Ενυδατική κρέμα προσώπου. Το δέρμα σας θα αφυδατωθεί μετά τον τοκετό και θα χρειαστεί κι αυτό τη φροντίδα σας. Το ίδιο και το σώμα σας.
- Θα χρειαστείτε ένα αφροντούς, με ενυδατικά στοιχεία για το συχνό πλύσιμο των χεριών και του σώματος,
- ένα αποσμητικό σώματος για να διατηρείστε δροσερή και καθαρή και ένα γαλάκτωμα σώματος, επίσης για ενυδάτωση.
- Καλό θα ήταν, επίσης, να έχετε μαζί σας μια ανακουφιστική κρέμα αποσυμφόρησης για τα κουρασμένα/πρησμένα πόδια, καθώς και μια κρέμα επάλειψης για την πρόληψη των ραγάδων στην κοιλιά και το ισχύο.
- Θα χρειαστείτε, επίσης, αρκετές μεγάλες σερβιέτες, περίπου σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για την ακράτεια. Αν σας τελειώσουν, θα σας δώσουν extra σερβιέτες στο μαιευτήριο, αλλά θα τις πληρώσετε και extra.
- Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα σαμπουάν για λαμπερά μαλλιά, μια βούρτσα, ένα σεσουάρ, οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα, μια κρέμα χεριών, ένα ενυδατικό stick χειλιών και μωρομάντηλα.
- Kαι επειδή ο θηλασμός είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που θα σας φέρει πιο κοντά με το μωράκι σας, εξοπλιστείτε: Απαραίτητο μαζί σας είναι το θήλαστρο, τα επιθέματα θηλής, αλλά και μια κρέμα για τις θηλές, σε περίπτωση ερεθισμού

Για να νιώσετε πιο άνετα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και κανά δυο προσωπικά αντικείμενα, όπως μια κορνίζα με τη φωτογραφία κάποιου αγαπημένου σας προσώπου, ένα βιβλίο, περιοδικά, ένα ραδιοφωνάκι και ένα βάζο για να βάζετε τα λουλούδια που θα σας στείλουν, αφού έρθει στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειας. Μια φίλη μου που γέννησε πρόσφατα, πήρε μαζί της και μερικά είδη μακιγιάζ. Και έκανε πολύ καλά. Είναι ωραίο το μωρό να δει τη μαμά του περιποιημένη!
           
...και κάτι για το μωράκι σας!
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι εφεξής δεν θα είστε ποτέ ξανά μόνη; Το μωράκι σας θα έρθει σύντομα στο φως. Συνεπώς, στην μεγάλη σας βαλίτσα κρατήστε λίγο χώρο και για τα ρουχαλάκια και αντικείμενα που θα χρειαστείτε.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικά σελτεδάκια και καθαρά πανάκια για να μπορούν οι στενοί συγγενείς και φίλοι σας να αγκαλιάσουν το μωρό σας χωρίς αυτό να έρθει σε επαφή με τα ρούχα ή με το δέρμα τους. Θα χρειαστείτε επίσης φορμάκια, γαντάκια ύπνου, κουβερτούλα, μια ζακετούλα ή έναν σάκο εξόδου, ένα σκουφάκι εξόδου και φυσικά καλτσάκια.

Στο νεσεσέρ της μπέμπας ή του μπέμπη, προσθέστε αρκετές πάνες και μια πιπίλα και εκτός από τη βαλίτσα σας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και ένα κάθισμα αυτοκινήτου, για να μεταφέρετε το μωρό στο σπίτι.

Εννοείται πως η φωτογραφική μηχανή και η βιντεοκάμερα δεν πρέπει να λείψουν, ώστε να αποθανατίσετε και να κρατήσετε για πάντα τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.