Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Καταλαβαίνεις πότε σου λέει ψέματα το παιδί σου;

Μια νέα έρευνα θα σε φέρει αντιμέτοπη με τον πινόκιο που κρύβει μέσα του το βλαστάρι σου.



Τα ψέματα είναι μια συνήθης τακτική των παιδιών που από την ηλικία των 3 έως 5 ετών επιστρατεύουν την φαντασία τους για να διαπιστώσουν τα όρια των γονιών, να εντυπωσιάσουν, να τραβήξουν το ενδιαφέρον αλλά και αποποιηθούν τις τυχόν ευθύνες τους για κάποια σκανταλιά ή κάποια αμέλειά τους.  Το παιδί σας είναι πιθανό να σας πει κάποια ψέματα για διαφορετικούς λόγους ανάλογα με την ηλικία του. Αντιδράστε ψύχραιμα και δώστε του να καταλάβει πως η ειλικρίνεια είναι μια από τις πιο σημαντικές αρετές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας τα ψέματα είναι συνήθως φυσικά και καθόλου κατακριτέα, διότι τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα. Έτσι δεν πρόκειται για ψέματα με την πραγματική έννοια της λέξης. Ένα παιδί θα πρέπει να κατηγορηθεί ότι ψεύδεται όταν μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος και όταν σκόπιμα προσπαθεί να αποκρύψει ή να διαστρεβλώσει την αλήθεια.

Πόσες φορές μπορείτε να καταλάβετε πότε λέει ψέματα το παιδί σας; Ούτε τις μισές φορές υποστηρίζει με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Law and Human Behavior" (, σύμφωνα με το "Science", μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.

Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης είναι ότι παρόλο που οι περισσότεροι ενήλικοι πιστεύουν ότι ξέρουν πότε το παιδί τους τούς εξαπατά, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα, μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων έχουν δίκιο, δηλαδή ούτε τις μισές φορές. Με λίγα λόγια, τα καταφέρνουν χειρότερα και από ό,τι αν απαντούσαν στην τύχη (πιθανότητα 50%).

Οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πάντως πολύ καλύτερα στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 64%, δηλαδή σχεδόν δύο φορείς στις τρεις πέφτουν μέσα. Εξάλλου, η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και 3χρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ τα παιδιά γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν.

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να «πιάνουν» τα ψέματα των παιδιών.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός