Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Βάλε τέλος στις οικογενειακές συγκρούσεις με το ραβδί του λόγου

Αυτή η τεχνική μπορεί να κάνει όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν καλύτερη επικοινωνία.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Για το ραβδί του λόγου και τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει τα μέλη μιας οικογένειας, γράφει στο βιβλίο "Πως να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς γκρίνια", η σύμβουλος γονέων Nathalie De Boisgrollier. 

Τι είναι το ραβδί του λόγου;

Όπως αναφέρει η De Boisgrollier, πρόκειται απλώς για ένα ραβδί που επιτρέπει να ρυθμίζουμε τη συζήτηση στο πλαίσιο μιας ομάδας. "Δεν διακόπτουμε ποτέ αυτόν που κρατάει το ραβδί του λόγου αλλά τον ακούμε. Περιμένουμε πρώτα να το αφήσει και μετά το παίρνουμε για να μιλήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας. Πρόκειται, λοιπόν , για ένα εκπληκτικό εργαλείο επικοινωνίας με το οποίο εκτονώνουμε τις εντάσεις ή τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.

Πως βοηθά το ραβδί του λόγου;

Όπως τονίζει η συγγραφέας, κατ' αρχάς επιτρέπει στο άτομο που είναι ταραγμένο ή πληγωμένο, που έχει μια ανάγκη η οποία δεν ικανοποιείται, που αισθάνεται ότι κατηγορείται άδικα ή ότι έτυχε άνισης μεταχείρισης - και άρα έχει αναστατωθεί συναισθηματικά, να πει "Αυτό για μένα είναι πρόβλημα/ δύσκολο/ αδικία. Είναι υποχρεωμένο να προσδιορίσει την ανάγκη του και να εκφράζεται χωρίς να κατηγορεί τους άλλους.

Δεύτερον, μας μαθαίνει να ακούμε. Μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα.

Τέλος, ωθεί στην από κοινού εξεύρεση λύσης. Έτσι, η απόφαση δεν είναι αυθαίρετη ούτε λαμβάνεται αυταρχικά. 

Άσκηση

Η De Boisgrollier​, μοιράζεται τους κανόνες του ραβδιού του λόγου, με τη μορφή της παρακάτω άσκησης.

- Διαλέξτε ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης το οποίο θα συμβολίζει οτ ραβδί του λόγου (μια ξύλινη κουτάλα μπορεί κάλλιστα να παίξει από τον ρόλο). Μην αλλάζετε κάθε φορά αντικείμενο.

- Αυτός που ζήτησε να γίνει η συζήτηση παίρνει πρώτος το λόγο.

- Όταν κάποιος κρατά στο χέρι του το ραβδί του λόγου, δε μπορεί να τον διακόψει κανείς. Οι άλλοι οφείλουν να ακούν και, ακόμα κι αν σταματά, να τον περιμένουν.

- Όταν κάποιος ολοκληρώνει αυτά που έχει να πει, αφήνει το ραβδί του λόγου πάνω στο τραπέζι. Για να πάρει κάποιος τον λόγο, πρέπει πρώτα να πάρει στα χέρια του το ραβδί.

- Εκείνος που μιλάς δεν κρίνει ούτε επικρίνει.

- Εκείνος που μιλά δεν μιλά στη θέση κάποιου άλλου.

- Καθένας προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση με δικά του λόγια, χωρίς να κρύβεται πίσω από την κλασική ατάκα "Συμφωνώ με το προηγούμενο". Όλοι δεσμεύονται να μιλήσουν πρώτα για τον εαυτό τους, σε α' πρόσωπο.

- Όταν τοποθετηθούν όλο, αρχίζει η δεύτερη φάση: προτείνει ο καθένας από μια λύση

- Ανταλλάσσουμε επιχειρήματα προκειμένου να επιλέξουμε την καλύτερη λύση. Αη ανταλλαγή επιχειρημάτων υπόκειται κι αυτή στους ίδιους κανόνες επικοινωνίας.

- Η απόφαση που λαμβάνεται είναι δεσμευτική για όλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν. 

Η Natalie de Boisgrollier, είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΖΕ, μιας ομάδας Γάλλων ειδικών, μέσω της οποίας προωθούν εναλλακτικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης ακολουθώντας τις τελευταίες έρευνες στην παιδαγωγική, τις νευροεπιστήμες και τις επιστήμες της συμπεριφοράς. Το βιβλίο της "Πως να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς γκρίνια" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών