Τι φοβούνται τα παιδιά; - AllYou.gr

Search

Τι φοβούνται τα παιδιά;

Οι κοινές φοβίες και οι τρόποι να τις διαχειριστείς.

> ΠΑΙΔΙ ::
14 Οκτωβρίου 2016

Όπως ακριβώς εμείς οι μεγάλοι μπορεί να νιώσουμε φόβο και καχυποψία μπροστά σε καταστάσεις απροσδόκητες, έτσι και τα παιδιά μας νιώθουν διάφορους φόβους, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ή γεγονότα που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όσο μεγαλώνουν, οι φόβοι τους μοιάζουν περισσότερο με των ενηλίκων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μικρότερα παιδιά:

– Καταστάσεις που στους ενηλίκους δεν προκαλούν κανένα φόβο, όπως ένας δυνατός θόρυβος ή μια απλή επίσκεψη στο μπάνιο, για πολλά παιδιά μπορεί να αποτελούν τη «φοβερότερη περιπέτεια της ζωής τους».

– Όλα τα παιδιά φοβούνται στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Ξεπερνούν σιγά, σιγά ορισμένους φόβους, αλλά ίσως αποκτήσουν άλλους. Όποιοι, όμως, κι αν είναι οι φόβοι τους, υπάρχει σε όλα ένα κοινό στοιχείο ανασφάλειας.

– Γνωρίζοντας αυτό το γεγονός, είναι υποχρέωση των γονιών να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

– Τα τέρατα, το σκοτάδι και κατά συνέπεια η ώρα του ύπνου είναι συνηθισμένοι φόβοι σε όλα τα παιδιά.

– Μπορείτε να τα καθησυχάσετε αν τους διηγηθείτε μια όμορφη ιστορία πριν κοιμηθούν, αν τους αφήσετε κάποιο μικρό φως αναμμένο στο διάδρομο και την πόρτα μισάνοιχτη ή τους δώσετε κάποιο αρκουδάκι που θα τους κάνει συντροφιά και θα τα προστατεύσει από οποιαδήποτε απειλή.

– Κάποια στιγμή, όλα τα παιδιά θα ξαφνιάσουν τους γονείς τους με σχόλια για το θάνατο, ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, όπου μπορεί να ακούσουν και συζητήσεις πάνω στο θέμα. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι οι γονείς τους μπορεί να φύγουν και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ.

– Το παιδί το μόνο που επιδιώκει είναι να νιώσει πιο ασφαλές και να σιγουρευτεί ότι οι «προστάτες του θα είναι δίπλα του».

– Από τα 7 μέχρι τα 11 χρόνια, «ο κόσμος των παιδιών» γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικός. Οι σχέσεις με τα συνομήλικα ή ακόμα και με τα μεγαλύτερα παιδιά αυξάνονται και μαζί τους δημιουργούνται καινούργια «φαντάσματα», ο φόβος για τους βαθμούς, για τη σχέση με τους φίλους τους, για την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι δάσκαλοι κ.λπ.

– Σιγά σιγά, με την ενθάρρυνσή σας, θα αρχίσουν να αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.

– Τα παιδιά μαθαίνουν να κυριαρχούν στους φόβους τους χάρη στην κατανόηση και την αγάπη που τους δίνουν οι γονείς τους. Μόνο εξηγώντας τους ξανά και ξανά πως οι φόβοι τους πρέπει να ξεπεραστούν και πως «για αυτό είμαστε εμείς εδώ», για να τους δώσετε όλη την υποστήριξη που χρειάζονται, θα καταφέρουν να νικήσουν, χωρίς προβλήματα, όλους τους κινδύνους που νιώθουν ότι παραμονεύουν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά βιώνουν και αυτά φόβους. Σε σπάνιες περιπτώσεις αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια της φοβίας. Η φοβία έχει μια βασική διαφορά με το φόβο

Αν ένας έφηβος φοβάται κάτι ανυπόστατο ή σχετικά ασήμαντο και μόνο η σκέψη αυτού που φοβάται του προκαλεί τρόμο ή φρίκη και αν φτάνει στο σημείο να αλλάζει βασικές συμπεριφορές για να αποφύγει τον κίνδυνο (π.χ. δεν μπαίνει στο μπάνιο να λουστεί επειδή τρέμει ότι στη σκέψη ότι εκεί υπάρχει αράχνη) τότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Πηγή: childit.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!