Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πόση ώρα πρέπει να αφήνεις το παιδί μπροστά από μια οθόνη;

Νέες οδηγίες θα σου λύσουν την απορία σχετικά με τη διάρκεια που είναι "φυσιολογικό" για ένα παιδί, να βλέπει τηλεόραση, να παίζει στο tablet κλπ.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Νέες οδηγίες σχετικά με τoν τρόπο που τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις οθόνες,  εξέδωσε η American Academy of Pediatrics. Σε αυτές, υπάρχει και απάντηση στο πόση ώρα είναι "καλό" να βλέπει ένα παιδί κάτι στο tablet ή στην τηλεόραση. 

Γενικά, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει μια και μόνο απάντηση. Εξαρτάται πάντα από την ηλικία του παιδιού και το αν εσύ είσαι παρούσα. Για παιδιά μικρότερα των 18 μηνών, καλό είναι να μην υπάρχει καμία επαφή με οθόνη. Για παιδιά ηλικίας 18-24 είναι σημαντικό ό,τι προβάλλεται, να προβάλλεται μαζί με τον γονιό και να ακολουθεί συζήτηση. Τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, καλό είναι να μην περνούν πάνω από 1 ώρα την ημέρα μπροστά από οθόνη. Το τι θα βλέπει πρέπει να το διαλέξεις ο γονιός.

Πέρα από τη διάρκεια, η American Academy of Pediatrics, επισημαίνει και τα εξής:

- Δεν πειράζει να το παιδί δείχνει να μην "το έχει" με τη τεχνολογία. Θα εξοικειωθεί.

- Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν εικόνες που κινούνται πάρα πολύ γρήγορα και εφαρμογές που έχουν πολλές "παρεμβολές". Απόφυγε τα.

- Οι συσκευές πρέπει να απενεργοποιούνται όταν δεν είναι σε λειτουργία. 

- Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της οθόνης ως... πιπίλα. Παρά το ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα πολυμέσα βοηθούν τα παιδιά να ηρεμήσουν, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το ότι ακολουθείται ευρύτερα αυτή η στρατηγική. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την ικανότητα των παιδιών να αναπτύξουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. 

- Καλό είναι να μην υπάρχουν οθόνες στο υπνοδωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για το τραπέζι αλλά και για την ώρα του παιχνιδιού.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών