5 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις παιδικές ζωγραφιές - AllYou.gr

Search

5 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις παιδικές ζωγραφιές

Επειδή κάποιες φορές αυτά που σχεδιάζουν τα παιδικά χεράκια μοιάζουν ακατανόητα, ξεκίνα τις ερωτήσεις!

> ΠΑΙΔΙ ::
21 Ιανουαρίου 2017

Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει θέλει να διηγηθεί μια ιστορία. Αυτή η ιστορία μπορεί απλά να αποτυπώνει την διάθεση της στιγμής, την ανάγκη του να εκφράσει μια πρόσφατη εμπειρία ή να επικοινωνήσει μια σκέψη του, ένα συναίσθημα. Τι τελικά όμως ωθεί το κάθε παιδί να ζωγραφίσει;

Πολλές φορές σαν γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές μπροστά σε μια παιδική ζωγραφιά αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τι βλέπουμε. Μας φαίνεται λίγο μπερδεμένη και αφηρημένη. Για αυτό υπάρχουν 5 γενικές ερωτήσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτο το “μυστήριο” της παιδικής ζωγραφιάς

1. Για να καταλάβουμε τι έχει ζωγραφίσει μπορούμε να ρωτήσουμε: “Τι όμορφο αυτό που έφτιαξες για πες μου τι είναι; ή “Τι τίτλο θα έδινες στην ζωγραφιά σου;”

2. Ανάλογα με το τι έχει ζωγραφίσει μπορούμε να ρωτήσουμε: “Πώς αισθάνονται οι άνθρωποι, τα ζώα, τα δέντρα που έχεις ζωγραφίσει;”

3. Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις για το πως νιώθουν το ένα για το άλλο: “Πώς αισθάνεται το σκυλάκι για το κοριτσάκι κτλ.”

4. Μπορούμε για να κάνουμε το παιδί να εκφραστεί και να μιλήσει να το ρωτήσουμε τι θα ήθελαν να πουν το ένα στο άλλο: “Τι θα έλεγε το αγοράκι στον μπαμπά του;”

5. Τέλος μπορούμε να προσεγγίσουμε το παιδί ρωτώντας το αν μπορούμε να ρωτήσουμε το κοριτσάκι ή αγοράκι ή το ζώο που έχει φτιάξει κάτι: “Μπορώ να ρωτήσω το κοριτσάκι τι είναι αυτό που έχει στα χέρια της, που θέλει να πάει κτλ;”

Η συζήτηση γύρω απο την ζωγραφιά είναι σημαντική και κάποιες φορές μπορεί να σταθεί αφορμή για να επεκταθεί σε μια άλλη συζήτηση για κάτι που το απασχολεί. Να τονίσουμε ότι για να έχει το παιδί την διάθεση να μας μιλήσει θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει η πίστη απο το ίδιο ότι έχει την απόλυτη αποδοχή μας η ζωγραφιά του που σημαίνει ότι δεν θα ντρέπεται ούτε θα φοβάται να απαντήσει.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

Πηγή: Childit.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!