Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι να οργανώσεις το δωμάτιο ενός παιδιού με ΔΕΠΥ

Βάλε τέλος στην ακαταστασία του παιδικού δωματίου με αυτά τα τρικ.



Η δυσκολία των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής να συγκεντρωθούν και να οργανώσουν το χώρο τους είναι αρκετά έντονη στη καθημερινή τους ζωή. Η ακαταστασία του χώρου στον οποίο μελετούν μπορεί να αποδειχτεί ως ακόμα ένας διασπαστικός παράγοντας με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα δυσκολότερο να διατηρήσει το πρόγραμμα της ημέρας.

4 εύκολοι Κανόνες Οργάνωσης:

# 1. Ένας μεγάλος κουβάς σκουπιδιών

Αν θέλετε εύκολα να αδειάσει το παιδί με ΔΕΠ-Υ το δωμάτιο του από τα σκουπίδια αλλά και να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας Ανοιχτός, Μεγάλος κουβάς σκουπιδιών σε ένα εύκολο σημείο του δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί έχει πάντα στο οπτικό του πεδίο το σημείο που θα πετάξει αυτό που δεν χρειάζεται.

#2. Μεγάλες κατηγορίες

Συνήθως κάνουμε πολύπλοκη τη διαδικασία κατάταξης των πραγμάτων μέσα στο δωμάτιο του. Εδώ θα βάλουμε τα βιβλία, εδώ τα μεγάλα παιχνίδια, εδώ τα μικρότερα, εδώ οι μπλούζες, εδώ τα παντελόνια κτλ. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ χάνεται μέσα σε αυτόν τον μηχανισμό οργάνωσης που του φαίνεται σύνθετος και κουραστικός με συνέπεια να αφήνει τα πράγματα του σκορπισμένα παντού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Προσπαθήστε να μειώσετε αλλά να μεγαλώσετε τις κατηγορίες. Όπως για παράδειγμα: Παιχνίδια – Ρούχα – Σχολικά. Συζητήστε ποιες κατηγορίες θα το διευκόλυναν περισσότερο και αφήστε το να τακτοποιεί το δωμάτιο του με αυτό τον τρόπο έστω και αν σας φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ένα τέλεια οργανωμένο δωμάτιο. Η αυτονομία του παιδιού με ΔΕΠ-Υ είναι πιο σημαντική!

#3. Χαρίστε τα περιττά παιχνίδια

Είναι αλήθεια ότι ένας βασικός λόγος ακαταστασίας των παιδικών δωματίων είναι τα πολλά παιχνίδια που αποθηκεύονται δύσκολα. Αποφασίστε μαζί ποια είναι τα παιχνίδια που θέλει να κρατήσει, πως θα τα αποθηκεύει και δωρίστε τα υπόλοιπα. Προσέξτε όμως επειδή το παιδί με ΔΕΠ-Υ συνήθως δεν ανταποκρίνεται θετικά στις αλλαγές, για να αποχωριστεί πράγματα που έχει συνηθίσει, μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία ώστε να δίνει ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

#4. Ορίστε μια κοινή ώρα συμμαζέματος

Ρυθμίστε μια ώρα μέσα στη μέρα που θα είναι η “Κοινή ώρα συμμαζέματος”! Αυτή την ώρα όλοι θα συμμαζεύουν τα πράγματα τους και θα ως διαδικασία θα διαρκεί λίγο. Δεν χρειάζεται να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η καθιέρωση αυτής της ρουτίνας εκπαιδεύει το παιδί με ΔΕΠ-Υ να προσανατολίζεται στο χρόνο, να αναλαμβάνει μια εργασία και να την ολοκληρώνει, να γίνεται υπεύθυνο.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.