Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πως να ζωντανέψεις τις παιδικές ευχές των Χριστουγέννων

Ιδέες για ευχές... βιωματικές!



Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, μικροί και μεγάλοι ανταλλάσσουν ευχές, επιθυμίες, προσδοκούν να πάρουν τα αγαπημένα τους δώρα οι μικρότεροι, αναμένουν καλύτερες προοπτικές με την έλευση της νέας χρονιάς οι μεγαλύτεροι.. “Θέλω..”, “Θα ήθελα…”, “Μακάρι να..” ακούγονται απ’ όλα τα στόματα! 

Τις περισσότερες φορές, οι επιθυμίες των παιδιών σχετίζονται με υλικά αγαθά, ωστόσο γνωρίζουμε καλά πως πέρα και πάνω απ’ όσα λένε ή δείχνουν εξωτερικά, τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη & αποδοχή στην οικογένειά τους ή το περιβάλλον τους.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις γιορτινές μέρες, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μοιραστούν μαζί μας τι είναι αυτό που θα τα κάνει χαρούμενα κι ευτυχισμένα, εκτός από την απόκτηση του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα με όλη την οικογένεια, ή ένα ταξίδι στη γιαγιά που ζει μακριά.

“Κι αν αυτό που ζητά δε γίνεται;” Βέβαια, το ότι δε θα εκπληρωθούν ενδεχομένως όλες οι ευχές του παιδιού δε θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να τις εκφράσει ποικιλοτρόπως. Εξάλλου είναι ευκαιρία μ’ αυτό τον τρόπο να κατανοήσει πως δε γίνονται πάντα όσα θέλουμε, αυτό όμως δε μας εμποδίζει να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας, να περνάμε καλά και να τις κρατάμε μέσα μας για να πραγματοποιηθούν κάποια άλλη στιγμή.

Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βιώσουν και να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην εκπλήρωση των ευχών & επιθυμιών τους;

Ακολουθούν 4+1 ιδέες για ευχές.. βιωματικές!

1.   Να χρησιμοποιήσει εικαστικά μέσα ώστε να εικονοποιήσει την ευχή του: μπογιές κάθε είδους, εικόνες από περιοδικά, υλικά της φύσης, πλαστελίνη και άλλα, μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για τη δημιουργία του!

2.   Να γράψει πάνω σε αστεράκια ή αγγελάκια για παράδειγμα, όσες περισσότερες λέξεις μπορεί να σκεφτεί σχετικά με την ευχή του & να τις στολίσει στο δέντρο ή στο δωμάτιό του. “Πώς νιώθω μ’αυτή την ευχή;”, “Με ποιές λέξεις θα την περιγράψω;”, “Ποιοί μπορούν να τη μοιραστούν μαζί μου;” και άλλες ερωτήσεις θα τον βοηθήσουν να σκεφτεί πολλές λέξεις!

3.   Να φτιάξει μια ιστορία ή ένα παραμύθι μ’ αυτή την ευχή την οποία μπορεί να τη διανθίσει με ανάλογες εικόνες, ζωγραφιές ή αυτοκόλλητα. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μπορεί να είναι το ίδιο το παιδί!

4.   Να δραματοποιήσει την παραπάνω ιστορία παίζοντας ένα θεατρικό σκετσάκι! Φυσικά η συμμετοχή και άλλων μελών της οικογένειας ή φίλων είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή 

5.   Να γράψει στιχάκια που μιλάνε για την ευχή του & να συνθέσει μια δικιά του μελωδία ή να τα τραγουδήσει μ’ έναν γνωστό κι αγαπημένο του μουσικό σκοπό. Επιπρόσθετα μπορεί να συνοδέψει το τραγουδάκι του με ένα μουσικό όργανο ή απλά μ’ ένα τύμπανο ή ντέφι!

Εσείς ποιά δραστηριότητα πιστεύετε πως θα αρέσει περισσότερο στο παιδί σας και γιατί;

ΦαιδώραΡίζου, ΕιδικήΠαιδαγωγός

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»