Παιχνίδι: "Kλείσε τα μάτια και θυμήσου" - AllYou.gr

Search

Παιχνίδι: "Kλείσε τα μάτια και θυμήσου"

Μια απλή και καλή δραστηριότητα μνήμης για παιδιά τριών ετών και πάνω.

> ΠΑΙΔΙ ::
07 Μαϊου 2017

Η μνήμη μας βοηθάει να μάθουμε. Το παιδί απο τα ερεθίσματα που λαμβάνει αποκτά γνώσεις για το περιβάλλον και τις αποθηκεύει. Οι αποθηκευμένες γνώσεις λειτουργούν σαν υπόστρωμα για να χτιστούν οι νέες αλλά και τις ανακαλεί για να επιλύσει διάφορα διλήμματα που προκύπτουν πχ. αν ακουμπήσω το ζεστό μάτι της κουζίνας θα καώ κα.

Η μνήμη εξασκείται και η εκπαιδευμένη μνήμη δίνει πολύτιμη βοήθεια σε όλη τη μαθητική ζωή του παιδιού. Παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάθησης/δυσλεξία εμφανίζουν ιδιαίτερη αδυναμία στη βραχυχρόνια μνήμη ειδικά στην αποθήκευση λεκτικών πληροφοριών, δηλαδή πχ. το προηγούμενο βράδυ έχουν διαβάσει το μάθημα τους πολύ καλά και την επόμενη ημέρα δεν μπορούν να θημηθούν σχεδόν τίποτα στο σχολείο.

Δραστηριότητα: μέσα στην ημέρα στο σπίτι σε διάφορα δωμάτια, έξω στο δρόμο περπατώντας για κάπου πείτε στο παιδί να παρατηρήσει για 20 δευτερόλεπτα περίπου το χώρο και μετά να κλείσει τα μάτια και να σας πει τι θυμάται. Μπορείτε να το κάνετε και εσείς μετά για να σας ελέγξει και αυτό αν είστε σωστοί!!
Λίγα λεπτά αρκούν καθε φορά, η επανάληψη της δραστηριότητας δίνει αποτελέσματα.

Λεξιλόγιο: θα χρησιμοποιείτε τα ονόματα όλων των αντικειμένων που βρίσκονται στο χώρο γιατί είναι ευκαιρία να αναπτύσσεται και το λεξιλόγιο του παιδιού.

Για όλα τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες απο 3 ετών και πάνω. Σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης είναι μια συχνή οδηγία για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς να βοηθήσουν στην εξάσκηση της μνήμης του.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας

Πηγή: Childit.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!