Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Όλα εν τάξει!

3 λόγοι για να μάθεις το παιδί σου να τακτοποιεί το δωμάτιό του. 


Μαρία Μυλωνά

Είναι πολύ εύκολο να κλείσετε την πόρτα του παιδικού δωματίου, αφήνοντας μέσα όλο το χάος που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά και αποφεύγοντας γκρίνια και φασαρίες. Όμως, η διδασκαλία του παιδιού όσον αφορά την τακτοποίηση του δωματίου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς.

Η ικανότητα να κρατήσει το δωμάτιο καθαρό αποδεικνύει ότι το παιδί σας μπορεί να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της καθημερινής ρουτίνας, ενώ συγχρόνως μπορείτε να αποφύγετε τις οικογενειακές ασθένειες.

1. Οικογενειακή υγεία: Τα καθαρά δωμάτια προωθούν την υγιεινή διαβίωση, σε αντίθεση με τα πιο βρώμικα δωμάτια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας. Επιπλέον, η σκόνη και τα ακάρεα σε στρώματα, κουρτίνες, χαλιά και διάσπαρτα ρούχα μπορούν να επιδεινώσουν τυχόν αλλεργικά προβλήματα. Η θέσπιση κανόνων για ένα καθαρό δωμάτιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά, όπως για παράδειγμα προβλήματα ελλειμματικής προσοχής.

2. Οργάνωση και χαμένα αντικείμενα: Τα παιδιά δυσκολεύονται να αναζητήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μέσα σε ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο, με αποτέλεσμα οι γονείς να τα αντικαθιστούν με νέα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Οι ακατάστατοι χώροι πολλές φορές οδηγούν στην αίσθηση της απώλειας του ελέγχου, όταν τα παιδιά καταφεύγουν σε ξεσπάσματα απελπισίας πάνω από την περιοχή της «καταστροφής». Η δημιουργία ειδικών χώρων για την αποθήκευση των παιχνιδιών, που συνήθως καταλήγουν διάσπαρτα στο πάτωμα, θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα της οργάνωσης.

3. Καθημερινές συνήθειες: Από τη στιγμή που τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν σε ακατάστατα δωμάτια κινδυνεύουν να συνηθίσουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Οι γονείς πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά πώς να διατηρούν τα δωμάτια καθαρά, υποδεικνύοντάς τους τη σωστή διαδικασία καθαρισμού. Βοηθήστε το να αναπτύξει μια εβδομαδιαία λίστα καθαρισμού και να μάθει να πειθαρχεί σε αυτήν. Οι καθημερινές ρουτίνες, όπως ο καθαρισμός του παιδικού δωματίου, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το αίσθημα του αυτοελέγχου. 

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.