Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα

Οι πρώτες μέρες ζωής του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνουν χαρά αλλά και άγχος! Ενημερώσου για να αισθάνεσαι πιο ασφαλής.



Όσο καλά και να έχετε προετοιμαστεί για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας, οι πρώτες μέρες είναι πάντα αγχωτικές. Δείτε 9 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογέννητα για να ξέρετε τι να περιμένετε!

1. Τα μωρά μπορεί στην αρχή να έχουν περίεργη όψη

Το κεφάλι τους μπορεί να είναι λίγο «πατημένο» από την προσπάθεια να βγουν στον κόσμο, μπορεί να έχουν λίγες παραπάνω τρίχες στο σώμα ή τα μάτια τους να είναι κλειστά. Μην ξεχνάτε ότι μόλις πέρασαν 9 μήνες στην κοιλιά σας!

2. Μην περιμένετε χαμόγελα πριν την 6η βδομάδα

Μέχρι τότε το μωρό σας είναι σαν ένα γκρινιάρικο αφεντικό! Μην ξεχνάτε όμως ότι σύμφωνα με παιδιάτρους, η επαφή καθησυχάζει τα μωρά και μέσω αυτής δένονται με τη μαμά και το μπαμπά.

3. Προτιμήστε το μπάνιο με βρεγμένο πανί μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος

Αν τον διατηρήσετε στεγνό, συνήθως πέφτει μετά από 2 εβδομάδες. Εξάλλου τα νεογέννητα δεν λερώνονται και τόσο πολύ! Αν βραχεί στεγνώστε τοπικά, ενώ αν βγάλει λίγο αίμα όταν πέσει, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

4. Θα σας δώσει να καταλάβετε αν τρώει αρκετά

Τα μωρά πρέπει να τρώνε κάθε 2-3 ώρες, αν όμως θηλάζετε είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς πόσο γάλα τρώει το μωρό σας. Ο καλύτερος τρόπος να το υπολογίσετε τις πρώτες εβδομάδες είναι το βάρος του. Ένα νεογέννητο χάνει 5-8% του βάρους του μέσα στην πρώτη εβδομάδα αλλά το ξαναπαίρνει αμέσως. Ο παιδίατρός σας θα ελέγξει το βάρος του λίγες μέρες μετά την έξοδό σας από το μαιευτήριο.

5. Είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα να έχουν ξηροδερμία

Αρχικά το δέρμα του μωρού σας είναι απαλό και μεταξένιο, αυτό όμως αλλάζει γρήγορα. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάτι αφού θα ξεφλουδίσει και θα φύγει. Αν όμως θέλετε να περιποιηθείτε λίγο παραπάνω το μωράκι σας, προτιμήστε μία υποαλλεργική λοσιόν χωρίς άρωμα. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί νεογνική ακμή ή ερεθισμός από τις πάνες.

6. Δεν είναι απαραίτητο να μένετε κλεισμένη στο σπίτι

Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε προσεκτική όταν βγαίνετε έξω. Κρατήστε το μωρό μακριά από τον ήλιο και αποφύγετε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και την επαφή με κρυωμένους ανθρώπους. Μπορείτε, επίσης, να μάθετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να αγγίζουν τα πόδια αντί για τα χέρια ή το πρόσωπο του μωρού.

7. Τα μωρά κλαίνε πολύ. Είναι ο τρόπος τους να επικοινωνούν!

Με το κλάμα του θέλει να σας δείξει ότι πεινάει, κρυώνει, έχει λερωμένη πάνα ή απλά θέλει αγκαλιά. Αυτοί οι πρώιμοι «διάλογοι» μπορεί να είναι κουραστικοί αλλά να είστε σίγουρη ότι με τον καιρό θα αναγνωρίζετε ευκολότερα τι ακριβώς θέλει να σας «πει».

8. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ αλλά όχι συνεχόμενα

Τους πρώτους 3 μήνες πρέπει να τρώνε κάθε 2 με 3 ώρες, οπότε ούτε και εσείς θα κοιμάστε πολύ. Μετά το πρώτο τρίμηνο τα μωρά κοιμούνται για 6 με 8 ώρες. Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα και μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται παραπάνω από 3 ώρες συνεχόμενα στη διάρκεια της ημέρας χωρίς να το ξυπνήσετε για φαγητό. Το βράδυ αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει εφόσον έχει πάρει ξανά το βάρος που έχασε μετά τη γέννα.

9. Οι πρώτοι μήνες περνούν πολύ γρήγορα

Μπορεί να αισθάνεστε κούραση, άγχος, εξάντληση και σίγουρα θα είστε άυπνη αλλά το μωρό σας δεν θα ξαναείναι 2 ή 3 μηνών για αυτό απολαύστε τους πρώτους μήνες μαζί του!

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα

FASHION RADAR

Η Salma Hayek συνδυάζει αστράφτει σε μια ιταλική βραδινή έξοδο

Εντυπωσίασε στη Βενετία με μια λαμπερή εμφάνιση

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια