Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί πρέπει να σηκώνουμε τα μωρά κάθε φορά που κλαίνε

Ποιός είπε ότι με πολλές αγκαλιές θα το κακομάθεις;



Όλοι μας έχουμε μία ενοχλητική πεθερά ή σύζυγο ή φίλη που μας επιπλήττει ότι θα κακομάθουμε το μωρό κάθε φορά που το σηκώνουμε όταν κλαίει, έτσι;

Λοιπόν, τώρα μπορείτε να τους λέτε πως το ένστικτό σας ήταν απόλυτα σωστό.

Μία νέα έρευνα διαπιστώνει πως τα μωρά που τα αγκαλιάζουν μεγαλώνουν ως πιο υγιείς, λιγότερο καταθλιπτικοί, πιο ευγενικοί, περισσότερο ενσυναισθητικοί και παραγωγικοί ενήλικες. Ο καθηγητής Narvaez λέει πως η έρευνα έδειξε ότι είναι “αδύνατο” να “κακομάθει” ένα βρέφος από τις αγκαλιές και πως το να το αφήνουμε να κλαίει “καταστρέφει” την ανάπτυξή του.

Και όσο πιο νωρίς τα αγκαλιάζουμε, τόσο καλύτερα, λέει ο καθηγητής Darcia Narvaez του Πανεπιστημίου του Notre Dame του Τμήματος Ψυχολογίας. “Το τι κάνουν οι γονείς τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο που ο εγκέφαλος θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, οπότε αυτό που περιμένουν τα μωρά είναι πολλές αγκαλιές, αγγίγματα και κουνήματα”, λέει ο καθηγητής Narvaez. Αναπτύσσονται καλύτερα με αυτό τον τρόπο. Και να τα κρατάτε ήρεμα, επειδή όλα τα είδη συστημάτων καθιερώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν. Εάν τα αφήνετε να κλαίνε πολύ αυτά τα συστήματα θα ενεργοποιήσουν το στρες με ευκολία. Αυτό το βλέπουμε στην ενήλικη ζωή, όπου άνθρωποι που δεν έλαβαν τη σωστή φροντίδα, τείνουν να είναι περισσότερο αγχώδεις και δυσκολεύονται στο να ηρεμήσουν”.

Η νέα έρευνα, η οποία θα προστεθεί στο διάσημο περιοδικό Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Επιστήμη (Applied Developmental Science), μελέτησε περισσότερους από 600 ενήλικες. Διαπίστωσε πως εκείνοι που εισέπρατταν αγκαλιές ως παιδιά μεγάλωσαν ως καλύτερα προσαρμοσμένοι ενήλικες, με λιγότερο άγχος και καλύτερη ψυχική υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε πως, μαζί με τα χάδια, μία θετική παιδική ηλικία με πολλή στοργή και ποιοτικό χρόνο οδηγεί επίσης στο να μεγαλώνουν πιο υγιείς ενήλικες με καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης.

Τα ευρήματα του καθηγητή Narvaez υποστηρίζονται από την έρευνα του παγκοσμίου φήμης παιδιάτρου Dr. Armeet Singh, της κλινικής Unitypoint του Bettendorf της Αϊόβα, η οποία προτείνει πως η αγάπη και η στοργή σε ένα αγχωμένο μωρό που κλαίει είναι εξελικτικά χρήσιμες, διότι θέτει τα θεμέλια για την ισχυρή σχέση μεταξύ του βρέφους και του φροντιστή του.

“Οι πρώτοι τέσσερις με έξι μήνες της ζωής των μωρών, είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για να αναπτυχθεί αυτός ο δεσμός με τους γονείς και τους κύριους φροντιστές”, λέει ο Dr Singh.

“Αυτές είναι στιγμές στις οποίες σίγουρα ενθαρρύνουμε τις οικογένειες πως όποτε τα μωρά κλαίνε αναζητούν κάποιον να τα βοηθήσει και θα πρέπει ν’ ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό”.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ