Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που κάνουν οι δυνατές μαμάδες

Σταθερές και αποφασιστικές μαμάδες για σίγουρα και υπεύθυνα παιδιά.



Δεν είναι εύκολο να είστε δυνατή μαμά. Δεν μιλάμε φυσικά για σωματική δύναμη αλλά για ζητήματα αποφάσεων, καθοδήγησης και συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά σας.

Η δυνατή μαμά μπορεί να στενοχωρεί κάποιες φορές τα παιδιά της, γιατί ίσως δεν ενδίδει στις απαιτήσεις τους (τουλάχιστον όχι όλες τις φορές…) αλλά είναι μία μαμά που τα παιδιά της ξέρουν ότι θα είναι εκεί για αυτά, θα κάνει πράξη τα λόγια της, θα ακολουθεί και η ίδια το παράδειγμα που θέλει να τους δώσει και θα κάνει τα πάντα για να τα μάθει να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους, την παιδική αλλά και την ενήλικη.

Τι κάνει μία δυνατή και αποφασιστική μαμά;

- Δεν εκτοξεύει ψεύτικες «απειλές»

Βάζετε μόνο όρους τους οποίους ξέρετε ότι μπορείτε να τηρήστε με συνέπεια. Για παράδειγμα, αν πείτε στο παιδί ότι δεν μπορεί να παίξει αν δεν τελειώσει τα μαθήματά του, τότε δεν θα παίξει. Σίγουρα είναι σκληρό και προκαλεί απογοήτευση και εκνευρισμό στο παιδί αλλά η συνέπειά σε ό,τι λέτε και στις πράξεις σας θα του μάθει να εμπιστεύεται τα λόγια σας και όχι μόνο όταν του θέτετε όρους.

- Παραδέχεται τα λάθη της

Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή χάνουν την ψυχραιμία τους. Η διαφορά της δυνατής μαμάς είναι ότι αντιλαμβάνεται το λάθος της και ζητάει συγγνώμη από το παιδί της αν π.χ. είπε κάτι που το αδίκησε ή το πλήγωσε. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη αλλά το σημαντικό είναι να μάθετε στο παιδί σας ότι μπορούν να διορθώσουν αυτά τα λάθη και να ζητήσουν συγγνώμη αν έσφαλλαν.

- Ακούει

Όλα τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι τα ακούν και τα προσέχουν. Ακούστε το παιδί σας, ακόμα και αν είναι η ώρα που το βάζετε για ύπνο και διάλεξε αυτήν ακριβώς τη στιγμή για να σας πει όλη την ιστορία για την ημέρα του στο σχολείο. Δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι θέλει το παιδί να μοιραστεί μαζί σας. Ακούστε τις ανησυχίες του, τους προβληματισμούς του, τις ιστορίες του, τη γνώμη του για κάτι ακόμα και αν δεν συμφωνείτε. Ακούστε και απαντήστε του κατάλληλα, με τρόπο που σέβεται τα συναισθήματα και τη γνώμη του παιδιού.

- Κάνει τα πάντα για να γίνει το παιδί το καλύτερο που μπορεί

Η δυνατή μαμά δεν είναι απαραίτητα η Σούπερ-μαμά που οργανώνει την οικογένεια, έχει το εξαιρετικά καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι και σερβίρει 3 γεύματα την ημέρα. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι π.χ. να χαλάτε άπειρες ώρες στις δουλειές του σπιτιού. Είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί που ως ενήλικας θα έχει αυτοπεποίθηση, γιατί η μαμά του και η οικογένειά του ήταν πάντα εκεί να το στηρίζει, και υπευθυνότητα, γιατί έμαθε από νωρίς να κάνει αυτό που πρέπει και ότι αν κάνει λάθος είναι σημαντικό να το παραδεχτεί και να προσπαθήσει να το διορθώσει. Η δυνατή μαμά ξέρει τα παιδιά της, δίνει το παράδειγμα και τους μαθαίνει να έχουν σωστές προτεραιότητες.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ