Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς να βάλεις στοπ στους αδελφικούς καβγάδες

5 τρόποι να επαναφέρεις την ηρεμία στην οικογένειά σου.



«Μαμά με χτύπησε», «μπαμπά που πήρε το παιχνίδι μου». Αν έχετε τουλάχιστον 2 παιδιά, αυτές οι φράσεις, και αρκετές ακόμα παραλλαγές, σίγουρα θα έχουν ακουστεί στο σπίτι σας.

Οι αδελφικοί τσακωμοί είναι πολύ συνηθισμένοι ανάμεσα στα παιδιά και συχνά αρκεί μία φαινομενικά ασήμαντη αφορμή για να ανάψει η σπίθα του καβγά. Κι όμως την επόμενη μέρα, ή ακόμα και την επόμενη ώρα, τα παιδιά σας θα είναι αχώριστα…μέχρι την επόμενη φορά!

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να μειωθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στα αδέλφια:

Βάλτε όρια

Κάποια ώρα που θα είναι ήρεμα, εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες όταν παίζουν, όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορούν να χτυπούν το ένα το άλλο. Αν δείτε ότι συνεχίζουν να το κάνουν, θυμίστε τους τον κανόνα και βοηθήστε να μάθουν να εκδηλώνουν αλλιώς το θυμό τους, όπως το να μιλούν μεταξύ τους για το τι δεν τους αρέσει στη συμπεριφορά του άλλου.

Δώστε τους χώρο

Αποφεύγοντας να βάλετε τις φωνές, προσπαθήστε να μειώσετε την ένταση μεταξύ τους. Αν η κατάσταση έχει ξεφύγει, προτιμήστε πρώτα να απομακρύνετε το ένα παιδί από το άλλο, βάζοντάς τα σε διαφορετικά δωμάτια μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Να θυμάστε ότι είναι καλό να αποφύγετε να πάρετε το μέρος του ενός ή του άλλου.

Δείξτε τους πώς να συμβιβάζονται

Τα παιδιά, όπως και όλοι οι άνθρωποι, θέλουν να ακούγονται. Το δύσκολο είναι να τα μάθετε να ακούν το ένα το άλλο. Βάλτε τα παιδιά σας να πουν το καθένα με τη σειρά του τι θέλει. Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να γίνουν και τα δύο πραγματικότητα και αν χρειαστεί προτείνετε εσείς κάτι για να τα παρακινήσετε.

Εκτονώστε την κατάσταση με χιούμορ

Αναζητήστε τρόπους για να μειώσετε τις εντάσεις μεταξύ των παιδιών. Ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» σας είναι σίγουρα το χιούμορ για αυτό προσπαθήστε να βρείτε την αστεία πλευρά της κατάστασης.

Ο καθένας με τη σειρά του

Το μεγάλο παιδί παίζει με το καινούριο τους αυτοκινητάκι; Σε ακριβώς 2 δευτερόλεπτα θα θέλει το ίδιο και το μικρό. Εξηγήστε τους ότι αν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι που θέλουν οπωσδήποτε να παίξουν και τα δύο παιδιά την ίδια στιγμή, θα πρέπει να το κάνουν το καθένα με τη σειρά του. Ορίστε, για παράδειγμα, ότι το κάθε παιδί μπορεί να παίξει το παιχνίδι της έριδος για 15 λεπτά πριν παραχωρήσει τη σειρά του στο άλλο. Ιδανικά, με τον τρόπο αυτό θα μάθουν να είναι υπομονετικά.

Στηρίξτε τη συνεργασία

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «τώρα καθίστε και παίξτε μαζί ήρεμα» που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αναζητήστε παιχνίδια και δραστηριότητες που αρέσουν και στα δύο παιδιά και επικεντρωθείτε σε αυτά. Αν π.χ. τους αρέσουν οι κατασκευές με χαρτόνια, κορδέλες, χρώματα, κλπ, προμηθευτείτε τέτοια υλικά και καθίστε μαζί τους. Όταν δείτε ότι έχουν αρχίσει να συνεργάζονται μπορείτε να αποχωρήσετε από το παιχνίδι.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ