Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Έτσι πρέπει να βάζεις το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο

Tι εκτιμούν οι ειδικοί και γιατί.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Η καλύτερη και πιο ασφαλής θέση για να εγκαταστήσετε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο είναι να είναι στραμμένο προς τα πίσω.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κάθισμα θα πρέπει να μένει σε αυτή τη θέση τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών, οδηγία που πολλοί γονείς αγνοούν, γυρίζοντας το κάθισμα μπροστά ακόμα και πριν τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι το παιδί δεν αισθάνεται άνετα όταν κοιτάζει προς τα πίσω ή θέλουν να το βλέπουν καλύτερα από τον καθρέφτη όταν οδηγούν.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως, το παιδικό κάθισμα να παραμένει γυρισμένο προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι να φτάνει το παιδί στα όρια βάρους και ύψους του καθίσματος.

Το 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναθεώρησε την πολιτική της, συστήνοντας να παραμένει το κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω μέχρι το παιδί να μην χωράει πλέον σε αυτό, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τα 2 ή 3 έτη, ανάλογα με την ανάπτυξη του.

Η αναθεώρηση αυτή στηρίχτηκε σε έρευνα που έδειξε ότι παιδιά μικρότερα των 2 ετών κινδύνευαν κατά 75% λιγότερο να τραυματιστούν σε πιθανό τρακάρισμα αν βρίσκονταν σε κάθισμα γυρισμένο προς τα πίσω.

Η θέση αυτή στηρίζει καλύτερα το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού, σε μία ηλικία όπου τα κόκαλα και οι σύνδεσμοί τους ακόμα αναπτύσσονται.

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά που κάθονται σε καρεκλάκι γυρισμένο προς τα πίσω έχουν περιορισμένο χώρο για τα πόδια τους και για αυτό δεν αισθάνονται άνετα και κινδυνεύουν σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Ωστόσο, οι ειδικοί καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Επιμένουν ότι το κάθισμα που είναι γυρισμένο προς τα πίσω προστατεύει καλύτερα τα πόδια και τα χέρια του παιδιού, με πιθανότητα τραυματισμού μόλις 1 στις 10.000. Αντίθετα, όταν κάθεται προς τα μπροστά, σε περίπτωση ατυχήματος τα χέρια και τα πόδια του παιδιού τινάζονται προς τα μπρος και είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν.

Για αυτό, η τοποθέτηση του καθίσματος προς τα πίσω είναι ασφαλέστερη, ακόμα και αν τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο «στριμωγμένα». Εξάλλου, πλέον υπάρχουν πολλά καθίσματα που είναι κατάλληλα για παιδιά ακόμα και 25 κιλών. Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να παραμένουν τα παιδιά σε καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο και να αλλάζουν θέση μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.